RGZ: Prevare građana na tržištu nepokretnosti nisu više moguće, zahvaljujući izmeni zakona 1Foto: rgz.gov.rs

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da prevare građana na tržištu nepokretnosti nisu više moguće, „zahvaljujući izmenama zakona i sprovedenoj reformi katastra“.

 

Povodom slučaja o kome su izveštavali mediji, u kome je 2018. godine nezakonito otet stan pokojne vlasnice, na osnovu falsifikovane dokumentacije iz 2006. godine, iz RGZ su naveli da to više nije moguće jer „od novembra 2023. godine, sve stare isprave i dokumenta za upis u katastar, nastale pre jula 2018. godine, a koje su u ovom slučaju bile predmet falsifikovanja, moraju proći kroz ruke advokata, profesionalnih korisnika katastra“.

„Ova zakonska promena podrazumeva pravnu pomoć i digitalizaciju papirne dokumentacije, digitalnu overu od strane advokata, te zatim slanje u katastar za upis. Novi postupak sprečava ovakve prevare koje ugrožavaju vlasništvo građana nad nepokretnostima u Srbiji“, navodi se u saooštenju.

Dodaje se da „primer falsifikovanja dokumentacije za otimanje nekretnine pokojne vlasnice iz 2006. godine, iako danas nemoguć, služi kao primer da oni koji se protive reformama katastra ili ne razumeju njihov značaj ili imaju koristi od starog sistema“.

„Republički geodetski zavod garantuje zaštitu prava građana Srbije na njihove nepokretnosti, čineći ovo našim glavnim zadatkom. Mi stojimo kao čuvari pravne sigurnosti, obavezni na borbu protiv korupcije i nepravilnosti u svim svojim oblicima“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari