Rio Tinto: Dobit u prvih šest meseci 5,8 milijardi dolara 1Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

Možda Rio Tinto nailazi na otpor u vezi sa kopanjem litijuma u Srbiji, ali na globalnom nivou biznis cveta.

U prvih šest meseci ove godine neto dobit kompanije Rio Tinto dostigla je 5,8 milijardi dolara, za 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, navodi se u finansijskom izveštaju RT za prvo polugodište.

Akcionari će zato inkasirati međudividendu od 2,9 milijardi dolara.

Ukupni prihodi su povećani za jedna odsto i iznosili su 26,8 milijardi dolara, a EBITDA (zarada pre plaćanja kamata, poreza, depcijacije i amortizacije) je iznsila 12,1 milijardu dolara, što je za tri odsto više nego u prvih šest meseci 2023.

Ova multinacionalna rudarska kompanija generisala je za šest mseci 7,1 milijardu dolara gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Prema rečima, Jakoba Stausholma, generalnog direktora Rio Tinta, proizvodnja bakra je na putu da poraste ove godine za dva odsto, a cilj je prosečni godišnji rast od tri odsto od 2024. do 2028. godine.

On je istakao da je za poreze i davanja državi plaćeno 4,4 milijarde dolara.

U saopštenju kompanije navodi se veliki rast proizvodnje bakra u rudniku u Mongoliji Oju Tolgoi od 15 odsto međugodišnje, kao i razvoj rudnika litijuma u Agrentini – Rinkon gde očekuju početak proizvodnje krajem ove godine.

Pominje se i da su na Samitu kritičnih sirovina u Beogradu vlade, potencijalni kupci i evropski lideri podržali porjekat Jadar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari