Evropska delegacija u poseti Loznici i Rio Tintu: "Treba da prihvatimo svaki novi rudnik u Evropi kao temelj na kome možemo graditi našu budućnost" 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Rio Sava, kćerka kompanije Rio Tinto u Srbiji bila je domaćin delegaciji predstavnika evropskih poslovnih i strukovnih udruženja u Loznici, u dolini Jadra, i u Beogradu, saopštila je kompanija Rio Sava.

Kako se navodi u saopštenju, u poseti su bili predstavnici 11 organizacija i institucija, uključujući predstavnike Euromines (Evropsko udruženje za rudarstvo, metale i minerale), Eurometauxa (Evropsko udruženje za proizvođače obojenih metala i reciklera), Međunarodnog udruženja za litijum (ILiA – svetsko strukovno udruženje litijumskog lanca vrednosti), kao i Federacije nemačkih industrija (BDI).

„Zelena i digitalna tranzicija su pokrenule globalnu potražnju za litijumom. Odgovor evropskih zemalja na to je prokretanje analize spostvenih resursa i razmatranje mogućnosti da se snabdevanje budućih potreba za kritičnim sirovinama u većoj meri zadovoljava sa teritorije Evrope. Projekat „Jadar“ predstavlja priliku za razvoj savremenog i odgovornog rudarskog projekta svetske klase. Takođe ima potencijal da postavi nove standarde za bezbedno iskopavanje i preradu litijuma i bora istovremeno vodeći računa o upravljanju i ublažavanju potencijalnih uticaja na životnu sredinu“, navodi se u saopštenju.

Čad Bluit, izvršni direktor projekta „Jadar“ ocenio je da je kao jedno od najvećih i najkvalitetnijih ležišta u Evropi, projekat „Jadar“ trenutno u centru pažnje.

„Ova poseta je bila odlična prilika za predstavljanje naših aktivnosti u prethodnih 20 godina, saradnje sa lokalnom zajednicom i Vladom Srbije, ali i prilika da razgovaramo o zajedničkim izazovima sa kojima se suočavaju evropske zemlje koje nameravaju da realizuju svoje projekte eksploatacije litijuma i razviju sopstvene resurse“, poručio je on.

Zamenik generalnog direktora udruženja Euromines Florian Anderhuber rekao je da imajući u vidu da raste pritisak na svetske lance nabavke, Evropa namerava da podstakne razvoj industrije koja je od ključnoj značaja za budući ekonomski rast i konkurentnost.

„Zakon o kritičnim sirovinama motivisao je sve zemlje da procene sopstvene dostupne resurse kao i mogućnost rudarenja u svom okruženju. Balansiranje različitih aspekata zelene tranzicije ključni je preduslov za javnu podršku i poduhvat vredan truda: postoji jasna veza između odgovornog rudarstva i obezbeđivanja sigurnosti snabdevanja – a rudarstvo u Evropi u prošlosti beleži odlične rezultate u odgovornom rudarenju. Pa tako treba da prihvatimo svaki novi rudnik u Evropi kao temelj na kome možemo graditi našu budućnost“, ocenio je Anderhuber.

Roland Chavasse, generalni sekretar, ILiA, rekao je da je litijum mineral od ključne važnosti za odgovor na klimatske promene i neophodan za budućnost sa niskom emisijom ugljenika.

„Što je veća količina litijuma koju Evropa može da eksploatiše na domaćem tlu, to je kraći lanac snabdevanja, a prelazak na neto nula emisiju ugljenika biće bezbedniji. Taj cilj treba uskladiti i sa javnom prihvaćenošću projekta u sredinama u kojima se rudnici nalaze kako bismo bili sigurni da ekonomske i društvene koristi od razvoja resursa imaju pozitivan uticaj na lokalne zajednice“, smatra gensek ILiA.

Kamila Slupek, direktor za održivost, Eurometaux, dodala je da litijum igra ključnu ulogu u održivijoj budućnosti i da najvažniji prioritet jeste odgovorno rudarstvo i prerada u Evropi.

„Ispunjavanje najviših standarda u zaštiti životne sredine i društvene odgovornosti u svakoj fazi projekta je ključ za snabdevanje tržišta ovim održivim materijalom. Zemlje širom Evrope žele da uče iz iskustva Srbije i primene to znanje u potrazi za načinima da eksploatišu sopstvene resurse“, istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari