Rio Tinto nije jedini problem, strane rudarske korporacije ulaze u Srbiju preko malih domaćih firmi 1Ana Pavlović, Inicijativa "Eko Cer" Foto(privatna arhiva)

Rio Titno nije jedina kompanija zaiteresovana za istraživanja litijuma i bora na teritoriji Srbije. Zahtev za geološka istraživnaja Ministarstvu rudarstva i energetike, prošle godine, uputila je i kompanija “Asena Investment”, koja je u međuvremenu postala deo australijske rudarske multinacionalne korporacije “Volt Resources Limited”.

Trebalo bi obratiti pažnju na model po kome velike rudarske korporacije ulaze u Srbiju preko malih preduzeća. Njihov dolazak obezbeđuju male srpske firme, u kojima rade jedan ili dva zaposlena, a koje su registrovane za istraživanje i eksploataciju ruda u Srbiji.

Najveći broj registracija tih domaćih firmi u Agenciji za privredne registre ostvaren je u maju 2020. godine. One podnose zahteve kod nadležnog ministarstva za geološka istraživanja ruda na teritoriji cele Srbije.

I to na onim prostorima, za koje već postoje raniji podaci na geološkim mapama o evidentiranim rudama litijuma, bora, zlata, cinka, i drugo.

 

Kada im se odobre zahtevi i izdaju rešenja od nadležnog ministarstva za prikupljanje dokumentacije, oni kreću da traže velike multikorporacije po svetu koje će im biti partneri u poslovnim poduhvatima.

Kasnije, svoje firme prodaju tim istim multikorporacijama. Na taj način je u Srbiju ušao “Volt Resources Limited”, upravo preko beogradske firme “Asena Investment“.

“Kao što možete da zaključite iz navedenog, nije Rio Tinto jedini problem, tu je i australijska kompanija “Volt Resources Limited”. Ukoliko dobiju dozvolu za geološka istraživanja, a zatim i za eksploataciju rude, to će značiti ekološku katastrofu za sela na istražnom prostoru između Cera i Iverka”, kaže za “Danas” Ana Pavlović iz Inicijative “Eko Cer”.

Pored toga što „Volt Resources Limited“, posle kupovine Asena Investment, polaže pravo na zahtev za geološka istraživanja na prostoru Jadar Sever, takođe bi trebalo da učestvuju i u geološkim istraživanjima litijuma i bora na istražnom prostoru Petlovača.

Rio Tinto nije jedini problem, strane rudarske korporacije ulaze u Srbiju preko malih domaćih firmi 5
Pogled na panoramu Pocerine sa Cera (Foto: privatna arhiva)

Na prostoru Petlovače, oni bi trebalo da budu partneri sa srpskom firmom PD “Edelweiss Mineral Exploration” d.o.o. Beograd, koja ima istu vlasničku strukturu kao i Asena Investment.

PD “Edelweiss Mineral Exploration” d.o.o je 14.04.2021. godine podneo zahtev nadležnom ministarstvu za geološka istraživanja litijuma i bora.

“Prema podacima koje sam dobila na osnovu Zahteva za informacije od javnog značaja, Odeljenje za Urbanizam grada Šapca nije im dalo pozitivno mišljenje i uslove, jer kako se navodi u rešenju, istražno područje Petlovača je dominantno, visokokvalitetno , poljoprivredno zemljište, koje obezbeđuje egzistenciju domicilnog stanovništva”, objašnjva Pavlović.

Područje Mačve bogato je podzemnim vodama koje su na dubinama ispod 20 metara, sterilne i bakteriološki ispravne, čiji kapaciteti snabdevaju Šabac i seoska naselja pijaćom vodom, preko izvorišta „Tabanović“, „Mali Zabran“ i „Mačvanski Prnjavor“.

“Dokazano postojanje geotermalnih voda, koje u budućnosti mogu imati veliki značaj kao obnovljivi izbor energije, predstavlja ograničenje za sprovođenje geoloških istraživanja na području Mačve, odnosno planiranom Istražnom području Petlovača“, ističe ona.

Istražno područje obuhvata cele katastarske opštine Zminjak i Skrađani, ali i delove katastarskih opština Ribari, Petlovača, Duvanište, Slepčević i Lipolist.

Međutim, u nadležnom Ministarstvu rudarstva i energetike, umesto da odbiju zahtev za istraživanja litijuma i bora, oni su predmet Istražnog područja “Petlovača” stavili u fazu razmatranja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari