Rio Tinto objavio nacrte studija o uticaju rudnika litijuma na životnu sredinu 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Kompanija Rio Tinto saopštila je danas da je objavila preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“ kako bi omogućila javnosti da dobije uvid u potencijalne uticaje projekta na životnu sredinu i mere za njihovo ublažavanje.

„Nacrti studija zasnovani su na istraživanjima koja je sprovelo više od sto domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući 40 univerzitetskih profesora sa više od 10 fakulteta. Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da se Projekat Jadar može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, nacrti objavljenih studija rezultat su ukupno šest i po godina rada. Rad na studijama počeo je prikupljanjem podataka o početnom stanju, nakon čega je sprovedeno više od 23.000 bioloških, fizičkih i hemijskih analiza zemljišta, vode, vazduha i buke.

„Objavljivanje nacrta studija na 2.000 stranica, sa pratećim objašnjenjima, ne predstavlja početak zvaničnog postupka procene uticaja na životnu sredinu koji predviđa zakon Republike Srbije.
Radne nacrte studija objavljujemo kako bismo podstakli javni dijalog o Projektu „Jadar“ zasnovan na činjenicama naspram politizovane debate koja se bazira na dezinformacijama i lažnim vestima“, kaže Marijanti Babić, glavna zastupnica kompanije Rio Tinto u Srbiji dodajući da su tri studije povezane.

„Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“ predstavljaju najsveobuhvatnije studije ove vrste koje su ikada rađene u Srbiji“, kaže Aleksandar Jovović, redovni profesor Mašinskog fakulteta i rukovodilac dve studije navodi se u saopštenju.

Jovović navodi da „kroz brojne modele, proračune i analize ove studije detaljno analiziraju početno stanje životne sredine i procenjuju tehnička rešenja i njihov uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Na osnovu toga, u studijama su navedeni svi poznati potencijalni rizici i predložena su odgovarajuća rešenja za ublažavanje uticaja, čime je pokazano da se projekat može odgovorno i bezbedno realizovati. Učešće nevladinih organizacija, univerzitetskih ustanova, akademika, projektantskih kompanija i zainteresovane javnosti u budućoj javnoj raspravi o studijama doprinele bi razvoju projekta visokog kvaliteta“, ocenio je Jovović.

Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“ sastoje se od tri zasebne, međuzavisne i povezane studije o uticaju podzemnog rudnika, postrojenja za preradu na površini i deponije industrijskog otpada.

„Kada su u pitanju rudarski projekti, kao i prilikom izgradnje puteva, elektrana i realizacije drugih infrastrukturnih projekata, zabranjeno je započinjanje bilo kakvih radova bez zvanično odobrene studije o proceni uticaja na životnu sredinu od strane nadležnih državnih institucija Republike Srbije. Taj proces podrazumeva i javne rasprave i revizije nezavisnih stručnjaka“,navodi se u saopštenju uz ocenu da se protiv projekta „Jadar“ vodi „intenzivna kampanja širenja dezinformacija, u kojoj se zlonamerno plasiraju lažne vesti i neosnovane tvrdnje da će projekat imati destruktivne, negativne uticaje na životnu sredinu i zdravlje ljudi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari