Rio Tinto odgovara na pisanje BIRODI-ja: Ako smo poslovali neetično nek dostave dokaze nadležnim organima 1Foto: EPA/YUN YUE

Rudarska kompanija Rio Tinto reagovala je na tekst „Birodi: Rio Tinto da objavi kome je sve davao novac“ objavljen na portalu Danasa.

„U tekstu, organizacija BIRODI poslovanje kompanije Rio Tinto u Srbiji stavlja u kontekst neetičnog poslovanja bez ikakvih dokaza, nedvosmileno potvrđujući da nemaju nikakve osnove za svoje spekulativne tvrdnje, što je protivno osnovnim pravnim načelima i zakonima Republike Srbije.

Svojim neosnovanim insinuacijama, BIRODI međutim pokušava da javnosti u Srbiji, bez ikakvih osnova, nametne tezu da je svaka donacija kompanije Rio Tinto protivzakonita, što predstavlja opasan presedan.

Zahtev upućen kompaniji Rio Tinto od strane BIRODI-a je duboko diskriminatoran budući da on nije upućen nijednoj drugog kompaniji koja posluje u Srbiji, čime BIRODI pokušava da nametne posebne uslove koje treba da važe isključivo za kompaniju Rio Tinto, zbog čega je ovaj zahtev BIRODI-a u svojoj osnovi i nedemokratski.

Ovim je BIRODI prekršio i svoj etički kodeks koji su svi članovi BIRODI-a dužni da poštuju, koji u tački 10 navodi da je „Bilo koja vrsta diskriminacije po bilo kojoj osnovi za mene neprihvatljiva, te ću je učiniti javnom kako pred organima Biroa, tako i pred organima profesionalnih zajednica, odnosno nadležnim organima države“.

Na osnovu ovog člana Etičkog kodeksa BIRODI-a, kompanija poziva sve članove ove organizacije da ukoliko, osim neosnovanih insinuacija koje bez ikakvih osnova iznose javno, imaju bilo kakav dokaz da je kompanija Rio Tinto poslovala neetično, iste dostave nadležnim organima.

Rio Tinto posluje strogo u skladu sa najvišim međunarodnim standardima korporativnog upravljanja, uključujući etičke principe. Svaka donacija ili sponzorstvo realizovani su transparentno, prema jasno definisanim pravilima i procedurama, i uz puno poštovanje zakona Republike Srbije. Ne samo da su svi naši partneri postupali u skladu sa zakonom, već smo i mi, kao kompanija, uvek obezbeđivali da svaka transakcija bude dokumentovana i u skladu sa propisima.

Podsećamo organizaciju BIRODI, kao i širu javnost, da je iznos ukupno doniranih sredstava javno dostupan na sajtu kompanije. Ističemo da Rio Tinto ne sarađuje sa fizičkim licima, dok su imena pravnih lica izostavljena iz bezbednosnih razloga zbog negativne kampanje kojima su primaoci donacija bili izloženi u prošlosti od dela javnosti. Primer pritisaka i neosnovanih napada jeste Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, koji je bio na meti javnih napada zbog saradnje sa Rio Tintom. BIRODI koji se javno zalaže za integritet, javnost i inkluziju, nikada javno nije osudio ove neosnovane napade na Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

Kompanija Rio Tinto u sklopu svog društveno odgovornog poslovanja realizuje program podrške za stručnu podršku preduzetnicima i poljoprivrednicima čije je cilj doprinos rastu i razvoju i konkurentnosti preduzetnika, mikro i malih preduzeća i poljoprivrednika na teritoriji grada Loznice i opštine Krupanj. na osnovu javnog poziva, a sve informacije o ovom projektu javno su dostupne na web sajtu kompanije.

Kompanija Rio Tinto je na raspolaganju za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koji zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti.

Neosnovane navode, kao i potpuno neutemeljene insinuacije i širenje neosnovanih optužbi i dezinformacija shvatamo veoma ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije“, navodi se u reagovanju Rio Tinta .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari