Rio Tinto odgovorio na navode Biljane Stepanović iznete na protestu u Šapcu 1Foto: EPA/YUN YUE

Kompanija Rio Tinto reagovala je danas na navode novinarke Biljane Stepanović koje je Danas preneo, uz tvrdnju da su u tom tekstu „izneti brojni netačni i paušalni navodi“.

Danas je preneo tekst pod nazivom „Stepanović: Ako kredite za EXPO budemo vraćali zaradom od litijuma trebaće nam 600 godina“, a u tekstu su prenete reči Stepavnoć koje je izgovorila okupljenim građanima na protestu protiv iskopavanja litijuma u Šapcu.

Kako oni ukazuju, Stepanović je u članku neosnovano navela da će država „zarađivati 30 miliona evra godišnje od litijuma“, uz ocenu da „taj posao za Srbiju i njene građane nije isplativ“.

„Kada se o Projektu „Jadar“ govori iz ugla ekonomije, treba imati u vidu brojne benefite. Planirana investicija iznosila bi 2,55 milijardi evra (na osnovu podataka iz 2021. godine), što bi ujedno bila i jedna od najvećih industrijskih grinfild investicija u istoriji Srbije. Procenjuje se da će država prihodovati preko 180 miliona evra godišnje od poreza i rudne rente, što je oko jedan odsto prihoda državnog budžeta Srbije. Skoro 25 miliona evra od poreza i taksi dobila bi opština Loznica godišnje, što bi joj dupliralo budžet i omogućilo da finansira lokalnu infrastrukturu, usluge i bolji kvalitet života svojih građana“, naveli su iz Rio Tinta.

Oni su dodali da bi u fazi izgradnje projekta „Jadar“ bilo otvoreno 3.500 radnih mesta, a 1.300 zaposlenih bi radilo na eksploataciji i preradi u narednih nekoliko decenija.

„Kada se u obzir uzmu indirektni i indukovani uticaji, očekivani doprinos BDP-u svih obuhvaćenih privrednih grana se procenjuje na 1,9 milijardi evra – što je više od tri odsto trenutnog BDP-a Srbije“, poručili su iz ove kompanije.

Kako su dalje naveli, projekat ima potencijal da privuče i brojne druge investicije, poput proizvođača katoda, baterija za električna vozila, pa i same proizvođače električnih vozila.

Po procenama ekonomske studije sve te investicije imaju kapacitet da kreiraju preko 20.000 radnih mesta u velikoj meri visokokvalifikovanih zanimanja, saopštili su iz Rio Tinta.

„Stepanović je, kako je objavljeno u članku, bez ikakvih dokaza i naučno utemeljenih činjenica navela i „Mi nemamo više izbor – ili sloboda ili umiranje“, što se može shvatiti kao neodgovoran čin širenja lažnih vesti i zastrašivanja javnosti. Kompanija Rio Tinto je na raspolaganju za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koje zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele Projekat „Jadar“, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti“, poručili su oni.

Iz Rio Tinta su saopštili i da širenje netačnih informacija i neosnovane optužbe shvataju ozbiljno i da će koristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitili reputaciju kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari