Rio Tinto: Ostajemo u Srbiji najmanje 40 godina, ako dobijemo dozvolu za rudnik 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Bićemo u Srbiji još najmanje 40 godina ukoliko se projekat „Jadar“ realizuje, ali pre nego što otvorimo rudnik, moramo dokazati Vladi i građanima Srbije da to možemo učiniti bezbedno“, kazali su za Glas Amerike u kompaniji Rio Tinto.

Dodali su da su poziv za učešće na javnoj raspravi prošle subote u Ljuboviji dobili iz kabineta predsednika Srbije i stava su da je diskusija predstavljala „korak u dobrom smeru“, kao i da je potrebno nastaviti komunikaciju „u tom pravcu“.

Posle javne rasprave koja je prošle subote održana u mestu Ljubovija u Zapadnoj Srbiji, a na kojoj su, pored predstavnika kompanije Rio Tinto učestvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nekoliko ministara iz Vlade, redakcija Glasa Amerike poslala je pitanja toj kompaniji, između ostalog o utiscima sa tog događaja, saradnjom sa Vladom Srbije, odnosu prema najglasnijim kritičarima projekta „Jadar“, ali i o planovima za budućnost.

Iz Rio Tinta su naveli da su se tokom javne rasprave u Ljuboviji čuli različiti stavovi o projektu, ali i da je kvalitet komunikacije bio na izuzetno visokom nivou.

„Razumemo zabrinutost građana koji su pod uticajem velike količine dezinformacija o projektu i zato cenimo svaku priliku da sa njima otvoreno razgovaramo o svim pitanjima koja ih brinu“, kazali su u toj kompaniji.

Istakli su da je u poslednjih nekoliko meseci kompanija Rio Tinto organizovala „više od 150 ovakvih događaja i razgovarala sa preko 4,000 građana u Loznici i okolnim mestima.“

„Imajući u vidu količinu i intenzitet lažnih vesti o projektu koji se plasiraju putem medija o Projektu ‘Jadar’, smatramo da je neophodno da direktna komunikacija sa građanima u narednom periodu bude dodatno intenzivirana“, dodali su.

Iz kompanije Rio Tinto su naveli i da njihovi najviši predstavnici kontinuirano borave u Srbiji i u direktnoj su komunikaciji ne samo sa predstavnicima nadležnih insitucija, već i sa brojnim predstavnicima lokalne zajednice.

„Razlika je jedino u tome što je poslednji susret izvršnog dirketora Jakoba Stausholma bio pred kamerama“, dodali su.

Naveli su da je njegov dolazak konkretno „pokazatelj posvećenosti koju kao kompanija imaju prema Srbiji i projektu „Jadar“ i da se njegova lična odgovornost u tom projektu – „podrazumeva“.

„Što se tiče njegove lične angažovanosti u nadzoru projektu kako bi on bio realizovan u skladu sa najvišim standardima, ona se podrazumeva budući i da poslovna uspešnost Projekta ‘Jadar’ direktno zavisi od primene najviših standarda zaštite životne sredine“, istakli su.

Kako tvrde u kompaniji, kontinuirano su pozivalli na dijalog sve zainteresovane strane, uključujući i najoštrije kritičare Projekta „Jadar“, ali da su u najvećem broju slučajeva dobijali negativne odgovore i potpunu nespremnost za dijalog sa njihove strane.

Jedna od aktivista koji se protive izgradnji rudnika litijuma, Marijana Petković iz Saveza ekoloških organizacija Srbije rekla je za Glas Amerike da je isitina da ih je Rio Tinto kontaktirao, ali da su aktivisti prekinuli svaku komunikaciju sa njima nakon par kolektivnih sastanaka na kojima je Rio Tinto, kako je navela – pokušao da ih izmanipuliše.

„Nakon par kolektivnih sastanaka na kojima su pokušali da nas izmanipulišu i prikažu da vode dijalog sa nama, a istovremeno su ispravljali greške na terenu za koje smo znali i predočili im, prekinuli smo svaku komunikaciju sa njima i nismo se sretali od proleća 2021. Onda su pokušavali da se s nama vide u četiri oka, nasamo i pojedinačno, što smo naravno odbili“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari