Rio Tinto: Projekat „Jadar“ može se sprovesti bezbedno i u skladu sa najvišim standardima životne sredine 1Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

Kompanija Rio Tinto reagovala je na tekst Tijane Perić Diligenski objavljen u Danasu „Litijum – belo zlato za grobnicu Srbije“ u rubrici Lični stavovi, a njihovo reagovanje prenosimo u celosti:

„Navodi izneti u članku, uključujući i naslov na krajnje neodgovoran način zastrašuju i obmanjuju javnost. Ovakvo paušalno prenošenje lažnih informacija i zamena teza izuzetno je opasno, jer čitaoce dovodi u zabludu. Izjava u članku u kojoj se navodi da su „ozbiljne studije domaćih stručnjaka koji su ceo svoj radni vek proveli izučavajući ovu temu, jednoglasni su u mišljenju da će rudarenje litujuma dovesti do zagađenja voda, devastacije zemljišta, zvučnih zagađenja, poremećaja flore i faune i stvaranja efekta staklene bašte“ je netačna i tendeciozno lažno predstavljana bez ikakvih dokaza iznetih za ovu tvrdnju, budući da se ne navodi o kojim se to stručnjacima za rudarstvo radi i koje su studije u pitanju. Jedine studije koje su zaista proučavale Projekat „Jadar“ i koje je šest ipo godina pripremalo preko sto nezavisnih stručnjaka i profesora univerziteta, su nacrti studija uticaja na životnu sredinu za „Jadar“ projekat. Ove studije nedvosmisleno su, na osnovu 23 hiljade analiza i na osnovu naučnih dokaza, pokazale da se Projekat „Jadar“ može sprovesti bezbedno i u skladu sa najvišim standardima životne sredine.

Tvrdnje koje u ovom tekstu iznosi Tijana Perić Diligenski deo su sistematske kampanje dezinformacija protiv „Jadar“ projekta u okviru koje je u protekle dve i po godine objavljeno gotovo 15 hiljada negativnih medijskih članaka u kojima se na krajnje neodgovoran i zlonameran način plasiraju izjave poput izjava gospođe Perić Diligenski bez ikakvih dokaza.

Dalje u tekstu Perić Diligenski optužuje kompaniju Rio Tinto za korpuciju, ne navodeći ni jedan jedini dokaz za svoje tvrdnje. Kompanija Rio Tinto sve optužbe za korupciju shvata veoma ozbiljno i poziva Tijanu Perić Diligenski da iznese dokaze za svoje tvrdnje ili da povuče ove optužbe.

Pored toga Tijana Perić Diligenski u tekstu sugeriše da će kompanija Rio Tinto za „Jadar“ projekat dobiti subvencije države Srbije, što nije tačno i što kompanija ovim putem izričito demantuje.

Nadalje u tekstu, i pored toga što je ova informacija više puta demantova, Perić Diligenski navodi da je „visina rudne rente koja je u Srbiji na samom evropskom začelju.“ Rudna renta za metalične sirovine, u koje spada i litijum, u Srbiji je u proseku viša ili jednaka rudnoj renti u većini zemalja u svetu. Prema Zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara (član 22. i 23.) rudna renta za metalične sirovine u Srbiji iznosi 5% od prihoda kompanije. Poređenja radi, u našoj okolini – u Rumuniji je 5%, Hrvatskoj 3%, Mađarskoj 2%, Makedoniji 2%, Turskoj 3%.

Posebno je zastrašujuće i zabrinjavajuća izjava Perić Diligenski da je „finalna posledica svega navedenog ogledaće se u narušavanju zdravlja ljudi, bolestima i umiranju. Ukratko, rudarenje litijuma napraviće od Srbije grobnicu i to ne samo u dolini Jadra već i mnogo šire.“

Ovom izjavom Perić Diligenski širi paniku i uznemirava javnost, pa pozivamo medije da ne učestvuju u kampanji zastrašivanja javnosti.

Širenje netačnih informacija i neosnovane optužbe shvatamo ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari