Rio Tinto rudarima u Mongoliji smanjio plate 80 odsto, sad pregovara sa štrajkačima 1EPA/ADRIAN BRADSHAW

Rudarska kompanija Rio Tinto, koja u Srbiji pokušava da otvori rudnik litijuma, u Mongoliji se suočava sa štrajkom radnika u najvećem rudniku bakra na svetu.

Naime, Rio Tinto je prema pisanju Rojtersa, nakon izmena zakona o radu u Mongoliji 2022. godine, smanjio plate za čak 80 odsto.

Kako se navodi, menadžment kompanije je trenutno u pregovorima sa radnicima rudnika Oyu Tolgoi, koji su štrajkovali u maju, prema informacijama organizacije OT Watch koja je u kontaktu sa radnicima.

Rio Tinto namerava da od 2028. godine iz ovog rudnika proizvodi 500.000 tona bakra godišnje. Vrednost tolikog bakra po sadašnjim cenama je oko pet milijardi dolara.

Radnici traže da plate u ovom rudniku budu na nivou plata za iste poslove u drugim rudnicima ove kompanije. Oni tvrde da su bili plaćeni „bednih 1.596 dolara mesečno za rad daleko od kuće“.

Recimo prosečna rudarska plata u Australiji je 6.919 dolara.

Rio Tinto je istakao da štrajk održan u maju nije ugrozio proizvodnju i da štrajkuje mala grupa zaposlenih „koji žele da razumeju uticaj promena na komponente prosečne zarade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari