Rio Tinto otkazao sastanak sa medijima: "N1 interni poziv podelio sa javnošću, pojedinci i grupe najavili ometanje skupa" 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Kompanija Rio Tinto otkazala je sastanak sa medijima planiran za 26. jun, zbog toga što je, kako navode, procena da je ugrožena bezbednost pozvanih predstavnika medija koji su izrazili spremnost da prisustvuju ovom događaju.

„Skup je planiran kao interni sastanak sa predstavnicima medija, tokom kojeg bi bilo odgovoreno na sve nedoumice i pitanja u vezi sa Nacrtom studija uticaja na životnu sredinu projekta „Jadar“ koje smo objavili još 13. juna 2024, a kojih je bilo dosta u prethodnom periodu. Kolege iz redakcije N1 koji su pozvani na ovaj skup su iskoristili priliku i informacije navedene u pozivu za interni sastanak maliciozno podelili sa javnošću, predstavljajući ga kao javni skup na kome će biti objavljeni Nacrti Studija. Kolege iz N1 smo upoznali sa činjenicom da je skup interne prirode kao i da su Nacrti studija već objavljeni 13. juna, što je taj medij preneo već i ranije“, navode iz Rio Tinta.

Kako dodaju, na osnovu objava N1, pojedinci i grupe najavili su ometanje skupa, na osnovu čega se, tvrde iz ove kompanije, može očekivati nasilno ponašanje i šikaniranje onih koji skupu prisustvuju.

„Zbog svega navedenog, prinuđeni smo da planirani sastanak otkažemo jer ne želimo da ugrozimo bezbednosti predstavnika medija koji su iskazali interesovanje da saznaju dodatne informacije u vezi sa predstavljenim Nacrtima studija“, pojašnjavaju iz kompanije.

Iz Rio Tinta dodaju da je projekat „Jadar“ već više godina „predmet kontinuirane negativne kampanje plasiranjem neistinitih informacija, iznošenjem netačnih tvrdnji i zaključaka, i ovo je još jedan dokaz koji govori u prilog tome“.

„Rezultat ove kampanje lažnih vesti i zastrašivanja javnosti je kontinuirano prozivanje i maltretiranje svakoga ko je spreman da razgovara sa predstavnicima Projekta „Jadar“ ili se iole pozitivno izrazi o Projektu“, zaključuje se u obaveštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari