Rio Tinto reagovao na tvrdnje ekonomista iznete u Utisku nedelje

Ostavite komentar


  1. Sami debe demantujete.Profesor Begović tvrdi da nemate nikakva iskustva i rudarenju litijuma,a vi tvrdite da imate jetr u decembru treba da krene rudarenje u Argentini.Koje onda iskustvo imate?
    Opšte zamešateljstvo!Opet zbunjujete narod.To radite od početka vašeg poslovanja u Srbiji.I zato ste tu gdeste.
    Bolje se povucite iz projekta.I oprostite se od uloženih po milijarde dolara.
    Pogrešno str radili i to vam dolazi na naplatu.

  2. Uporno tvrde da ce se raditi po najvišim standardima Republike Srbije, a znamo da Srbija nema nikakve standarde.Tvrde da ce oni graditi i placati infrastrukturu, a znamo da nece.Ološ.

  3. Na nekoliko mesta „treba da krene rudarenje“. Ali, nikako da krene. Kada će konačno negde da „krene“? Ili se čekamo mi?
    Ko još veruje RT-u?

  4. Sve više se priča o isplativosti po tome kad bi bila dobra pare onda zdravlje ekologija u drugi plan Mani te se pare kad odete bogu na istinu neće vredeti ništa….

  5. Marš iz Srbije.
    Nećete nas trovati i pretvarati pitome predele JJadra u mesečevu površinu.

  6. Рио Тинто нам већ сада свакодневно загађује медијски простор и свакодневицу. Мука ми је од њихових саопштења у којима из сваког слова избија страшна жеља да копају, без обзира на све.

  7. Gospodo u Rio Tinto, možete vi demantovati koliko god hoćete, ali činjenice su tu, i to ne na jedno mesto. Podjimo od Afrike, i zemlju ste zatrovala i uništili gde ste bili, u Australiju isto te vas starosedeoci sude već godinama, To što pričate „po naj viši standardima“ je priča za malu decu. Gde god ste rovari li uvek je bilo „po naj visim standardima“ a iza vas ostao pustoš. Zaboravite Srbiju i izbrišite je iz vaše mape lažovska, nema mesta za vas u Srbiji, a sa vama povedite i prodatu vlast iz Srbije, Srećan put

  8. Верујем само нашим стручњацима из свих
    Области.
    Србија највише
    Воли здрав народ,чисту животну средину
    И напредак као и до сада
    Пољопривреда
    Храни и оплемењује
    Људе,рудник не.
    Они који гласају за рудник нека напусте своје фотеље и запосле се у рудник било у којој
    Држави.

  9. Grobari eko Sistema odmah reaguju,nije I’m lako jer srbski narod ih je prepoznao po onih narodnoj: Gde oni dodju tu trava NE nice. Sve Bude zatrovano. Dakle Rio tinto napustite Srbiju NISTE Dobro dosli

  10. Рио Тинто демантовао да они могу да врше експропријацију земљишта тиме што то ради власт на захтев Рио Тинта. Значи – не раде они, нема бриге.

  11. Ne vidim da ste ovde demantovali Šoškića koji je rekao da je po studiji njegovog tima, dobit za nas od ovog projekta 2.5 eura na godišnjem nivou. Ključno pitanje za celu ovu priču je šta je korist za građane ove zemlje od tog rudnika. Na tome treba insistirati, ako već nema rizika, kao što navode.

  12. Ja bih kratko definisao celu priču. Od Rio Tinta nikakva kinta. Ne treba nam novca, idite kod Her Sholza.

  13. Ko je uzeo „kintu“ za ovaj „projekat“, neka je lepo vrati, pa da se razilazimo!

  14. Uzevši potrebno vreme za početak rudarenja jadarita,a u pitanju su godine,budite sigurni da će se to i dogoditi,sa ovom ili nekom sledećom vladom,jer izbori su 2027,a do tada rudarenje neće početi.Zato zaboravite glupu parolu „nećeš kopati“ jer ni jedna vlada neće propustiti tu priliku.A ovi stručnjaci,ekonomisti,pravnici,lekari ,glumci,pevači i ostali bolje da govore o nečem što im je poznato nego što lupetaju gluposti

  15. „Predvidjene sve mere da do mogucih ekoloskih katastrofa ne dodje“ – notorna laz – to NIKO ne moze da predvidi. A ako hoce da nesto bude dostupno javno – neka krenu prvo od svog projekta

  16. Svima je poznato da strani investitori na štetu srpskog naroda dobijaju subvencije a o infrastrukturi, putevima, struji, vodi, kanalizaciji ….. da i ne govorimo to se pidrazumeva.

  17. Dovoljno je pogledati apsolutne sve reference, odnosno lokalitete gde je crvena reka do sad radila, i to je jedina relevantna studija uticaja na prirodnu sredinu

  18. Rio-Tinto i dalje unosi komfuziju u srpski etar.Tvrdi da je predvideo sve mere da ne dodje do-“mogucih ekoloskih katastrofa“‘.O kojima je gospodin Soskic sa timom izveo jasne zakljucke,narocito o ekonomskom aspektu ovog neisplativog projekta za Srbiju.Ako je Rio-Tinto siguran u svojim cipelama to jest tvrdnjama(dok ceo svet ima negativno iskustvo sa ovom firmom)onda nek polozi depozit od 13 milijardi Dolara za eventualnu nadohnadu stete.Novac cemo im vratiti sa kamatom,posle zavrsene eksploatacije ako ne bude katastrofa i ako ne bude ostecena srpska poljoprivreda,voda,vazduh,turizam…….Zar je to tesko za njih da daju garanciju?…..P.S.Naravno da je to nemoguce ,ne zato sto nemaju pare nego nisu sigurni u svoje tvrdnje.Moju tvrdnju dokazuje i to da su samo pre nekoliko dana kupili firmu koja zna da rudari sa litijumom.Dali su skoro 7 milijarde D.Imaju para ko blata,bas zbog toga sto su izvarali i izmanipulisali vise drzava do sada.U nesredjenim drzavama(gde ne postoje institucije,gde su na celu drzave jedan ili dva Mufljuza)Rio-Tinto pliva kao riba u vodi i vrapci znaju zasto.

  19. što je u osnovi reagovanja Rio Tinta. Gledao sam uvažene profesore i slušao šta pričaju – RT izvrće činjenice koje su gospaoda iznela i preusmerava na ono što nije rečeno ili saopštavaju svoje mišljenje. Npr. ako su oni „korisnici“ eksproprijacije, a sns vlast provodi eksproprijaciju – valjda je jasna uzajamna povezanost i postojanost sumnje na mito i korupciju??!! A svi glavni nosioci vlasti se „ubiše“ pričama i napadima na neistomišljenike i protivnike iskopavanja, da je to bajagi dobro za Srbiju! E pa nije dobro i što pre shvatite da vam ovde nije mesto – bolje za sve. Jer vremenom će svaki otpor protiv RT rasti i verovatno prerastati u nešto „ozbiljniji“ otpor, pa će gubici za kompaniju biti daleko veći. A postoji i još jedna stvar – šta kada vam sutra ovi kupljeni vlastodršci pobegnu negde iz Srbije??? Onda ste ga totalno ugasili!!!

  20. 1) Ако сте хтели дијалог зашто се нисте појавили
    2) Нећете би једини корисници инфраструктуре израђене за рудник, али се та инфраструктура баш сада убрзано завршава? Ајте молим вас. Бићете тако добри па ћете сами изградити сам рудник.
    3) Нико није текао да ви континуирано не ажурирате студију, само питање колико ће тај континуитет трајати, и какав ће бити резултат тог ажурирања. Мислим на студију економске исплативости. А што се тиче студије утицаја на животну средину, она зависи од тога какви су вам улазни параметри. Ја тим параметрима ништа не верујем, а ни вама свакако. Рио Тинто марш из Србије!

  21. Ipak verujemo nasim strucnjacima.
    Njihova rec za nas ima tezinu.
    Do te mere da vase uporne demantije i ne citamo.

  22. Kao i do sada. Svako obraćanje Rio Tinta ne daje odgovor ni na jedno postavljeno pitanje ili konstataciju. Prazna priča.

  23. Kad ćete vi završiti i objaviti Studiju ekonomske isplativosti projekta Jadar i Studiju uticaja na životnu sredinu projekta Jadar? Manipulišete poluistinama i lažima! Zbog toga NEĆETE KOPATI!

  24. Nije sija nego vrat znaci preko ovih nasih poltrona na vlasti mogu da nam uzmu sve ako hoce!lepo kaze ona zena ili muskarac ne znam sta je ipak smo mi banana drzava nazalost!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.