Sudeći prema statističkim pokazateljima obim trgovinske razmjene između Ukrajine i Crne Gore mogao bi da bude i veći, ali ako se uzme u obzir činjenica da je za samo četiri godine zabeležen rast od gotovo 20 miliona dolara onda možemo biti zadovoljni ostvarenim učinkom.

Preciznije rečeno, robna razmjena je sa devet miliona dolara, koliko je iznosila 2009. godine, povećana na oko 28 miliona dolara ostvarenih 2012. I mada sve ukazuje na to da trgovinska razmjena bilježi pozitivan trend, treba naglasiti da ostvareni promet ne odgovara potencijalu dviju zemalja. Ukrajina je spremna da isporuči Crnoj Gori vozila, hidro opreme, tehnologije za eksploataciju uglja i drugih minerala, zatim prehrambene proizvode i robu široke potrošnje. To znači da bi ukrajinski i crnogorski privrednici trebalo da budu aktivniji u prevazilaženju eventualnih prepreka koje ograničavaju trgovinsku razmjenu – ističe u razgovoru za Danas Oksana Sljusarenko, ambasadorka Ukrajine u Crnoj Gori.

Koji sektori crnogorska ekonomije najviše privlače ukrajinske investitore?

– Ukrajinski poslodavci najviše su zainteresovani za ulaganja u infrastrukturu, i već su počela da rade na projektima izgradnje puteva, ali i na onim iz oblasti energetike, poljoprivrede i turizma. Na ruku im ide samougovorni okvir bilateralne saradnje, uključujući i Sporazum o slobodnoj trgovini, kao i aktuleni vizni režim između Ukrajine i Crne Gore. Ambasada čini sve kako bi se proširili kontakti između poslovnih zajednica dvije zemlje. Ilustracije radi, za nešto manje od pet godina održana su četiri poslovna foruma a u toku su i pripreme skupa kojem će prisustvovati predstavnici ukrajinskih i crnogorskih energetskih i turističkih kompanija. Razgovaraće se, između ostalog, o uspostavljanju novih vidova saradnje.

Značajan iskorak načinjen je potpisivanjem Sporazuma između Kabineta ministara Ukrajine i Vlade Crne Gore o saradnji u oblasti turizma. Kakvi su efekti primjene tog sporazuma?

– Ovaj sporazum je osnov za dalji razvoj turističke ponude i već se može govoriti o prvim pozitivnim rezultatima. U prilog tome govori i podatak da je u toku 2012. godine oko 49.000 Ukrajinaca posjetilo Crnu Goru, što je za oko 150 odsto više u odnosu na 2011. Nadam se da će i ove godine biti zabilježen trend rasta ukrajinskih turista koji su izabrali Crnu Goru kao omiljenu destinaciju za odmor. Ipak, treba ukazati i na to da povećanje broja turista, uključujući i ukrajinske, zavisi i od raznovrsnosti ponude. Moglo bi se reći da u ovom trenutku odnos cena-kvalitet usluge zadovoljava zahtjeve turista, mada stalno treba imati u vidu činjenicu da je široka lepeza primamljivih ponuda iz drugih zemalja koje mogu da konkurišu Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji.

Ukrajina, koja je 24. avgusta proslavila 22 godine nezavisnosti, postala je važan partner u međunarodnoj politici. Kako komentarišete tu činjenicu?

– Činjenica je da su evropske integracije imperativ i za Ukrajinu. Na to ukazuje i nedavna izjava predsjednika Viktora Janukoviča koji je naglasio da će Ukrajina krenuti putem evropskih integracija. On je uvjeren da ćemo ispuniti sve uslove neophodne za potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom. U tom kontekstu treba podsjetiti da se aktivno pripremamo za samit EU – Ukrajina kada će biti potpisan sporazum o pridruživanju i zoni slobodne trgovine. Kad je riječ o odnosima između Ukrajine i Crne Gore obije zemlje nastoje da saradnja u svim oblastima bude sveobuhvatna i na obostranu korist. To je potvrdila i posjeta premijera Crne Gore Mila Đukanovića Kijevu, u junu ove godine, kao i razgovori sa predstavnicima ukrajinske vlade i poslovne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari