Žetva pšenice je pri kraju, rod vanredno dobar, na pojedinim parcelama u Vojvodini preko 10 tona žita po hektaru, a nezadovoljstvo ratara nikada veće. Prema procenama stručnjaka, višak od milion tona pšenice možda neće moći da se izveze odmah, jer je pšenica svuda dobro rodila. Zbog povećanja cena hrane površine pod ovom kulturom u svetu su povećane, pa je sada ima svuda gde su bila tradicionalna srpska izvozna tržišta.

Naše ratare će od viška pšenice zaboleti glava, jer prema procenama on vredi oko 20 milijardi dinara. Mlinari predlažu da cena ovogodišnjeg roda bude 16 dinara, proizvođači traže minimalno 20 dinara. Čeka se otkup pšenice za potrebe državnih robnih rezervi, što obično pokrene tržište, a za to vreme ratari rod lageruju kod pouzdanih skladištara. Kako je najavljeno, zbog smanjenja troškova za otkup koje je zahtevalo Ministarstvo za trgovinu, bilo bi otkupljeno samo pet odsto tržišnog viška. Reč je o količini od 50.000 tona ovogodišnjeg roda. Na koji način će ovaj posao biti realizovan, još se ne zna – može se dogoditi da se za pšenicu ponudi zamena u nafti i mineralnom đubrivu, koje Azotara iz Pančeva duguje robnim rezervama.

– Prošle godine je Direkcija za robne rezerve plaćala 23 dinara, ali plašim se da sada neće biti u prilici da interveniše. Rebalansom budžeta Direkciji su smanjena sredstva za oko milijardu i po dinara i zato neće moći da otkupljuje pšenicu od poljoprivrednika po višoj ceni. Kako smo obavešteni, mlinari predlažu cenu od 16 dinara po kilogramu, što nije dovoljno ni da se pokriju osnovni proizvodni troškovi – rekao je predsednik Odbora za poljoprivredu u Narodnoj skupštini Aleksandar Senić.

Kada je reč o robnih rezervama, vanredna kontrola državnih skladišta ustanovila je da nedostaje preko 150.000 tona žitarica u 25 ovlašćenih silosa. Reč je o pšenici i kukuruzu kupljenim novcem poreskih obveznika, koje su skladištari prodali a spekuliše se da su razlikom u ceni od tri dinara po kilogramu ostvarili dobit od 450 miliona dinara. Inače, za posao čuvanja lagera skladištari su od države primili i nadoknadu. Izveštaj radne grupe koja je vršila kontrolu našao se sredinom nedelje i na sednici Vlade, a usvojenim merama predviđeno je vraćanje pozajmica merkantilnog kukuruza i pšenice, ali i ponovna kontrola u silosima gde nije bilo moguće utvrditi da li su zalihe vlasništvo države ili trećih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari