Romi preduzetnici u Srbiji: Obrazovanje je jedini izlaz

* Pava Čabrilovski: Problemi su neizbežni, nailazimo na razne prepreke, ali ih preskačemo ili mimoilazimo * Zoran Simić: Ko hoće može da radi, ali onaj ko ne želi uvek pronađe neki razlog zbog kog neće
Izazovi romskih privrednika identični su onima koje imaju i svi ostali u biznisu, tvrde Pava Čabrilovski i Zoran Simić

Ostavite komentar


  1. I moja supruga i ja ,smo mali preduzetnici u Italiji ( ima nas jos podosta ,romskih malih preduzetnika ,u Italiji), a velik broj Roma se bavi privatnim preduzetnishtvom i u drugim EU zemljama ( Austrija,Francuska,Nemacka)….zato mi je drago da vidim da se pokrece prduzetnishtvo Roma i u Srbiji….Isto tako se slazem sa mojim nacionalnim pripadnicima ,kada kazu da treba insistirati na skolovanju i obrazovanju mladih roma,kao jedinom nacinu izlaska iz margina drushtva Srbije, i da pri tom treba da budu pomognuti( oni kojima je pomoc neophodna , naravno)…sa druge strane ,samo po sebi ,Romsko stanovnishtvo, bi trebalo da postane malo odgovornije , svesnije i auto-regulisanije,po samom pitanju drustvene zajednice,i da na ozbiljniji nacin shvate velicinu znacenja "biti deo drushtva"….ne bash sve zavisi od ne-Roma….zavisi i od samih Roma.

  2. Zapitao bih, ne bez ironije a zašto je gradska čistoća i održavanje zgrada rezervisano samo za Rome. Činjenica je da tim resorima vlada romska mafija podržana od raznih belosvetskih nevladinih organizacija. Pozitivnom diskriminacijom im nude fakultete, radna mesta i stanove a oni bi hteli sve to blizu mesta gde bi sakupljali sekundarne sirovine. Zašto treba biti keruša "Mila", Rom i LGBT da bi neko u ovoj zemlji obratio na njih pažnju. Dobro, priznajem, možda kao interno raseljeno lice sa KiM i sa mizernom penzijom, nezaposlenom suprugom i kirijom koju plaćam 200 evra, bez ikakve pomoći od države koja mi je oduzela sve pa i zavičaj i bez ikakvih prava malo suverljivo gledam na one takođe ugrožene ali tako se osećam pa to ti je…

Ostavite komentar


Ekonomija

"Besmisleno da Zapad ulaže pare u rušenje Vučića, kad je on garant da će litijum otići kod njih": Zašto državi smeta novac koji dobijaju NVO kada i sama dobija milijarde pomoći od EU i SAD? 9

„Besmisleno da Zapad ulaže pare u rušenje Vučića, kad je on garant da će litijum otići kod njih“: Zašto državi smeta novac koji dobijaju NVO kada i sama dobija milijarde pomoći od EU i SAD?

Sukob vlasti i nevladinih organizacija (NVO) nije novost u našoj zemlji, ali je ovih dana došlo do kulminacije, kako se šire protesti protiv iskopavanja litijuma. Predstavnici vlasti zameraju NVO primanje novca iz inostranstva, iako je sama država najveći primalac donacija različitih svetskih fondova.

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.