Zaposleni u „Rudnicima i topionici Zajača“ u Zajači kod Loznice ušli su u peti dan štrajka zahtevajući isplatu zaostalih zarada i overu zdravstvenih knjižica.


Kako je Danasu rečeno u Štrajkačkom odboru, predstavnici kompanije Farmakom MB Miroslava Bogićevića, koja je vlasnik „Rudnika i topionice Zajača“, juče su ih kontaktirali telefonskim putem i nudili mlečni paket uz isplatu po 20.000 dinara. Štrajkački odbor je odbio tu ponudu jer traži poštovanje kolektivnog ugovora, odnosno da im se isplate sve zaostale zarade od decembra 2012. godine.

U Štrajkačkom odboru ističu da će štrajk nastaviti i tokom vikenda, odnosno sve dok se ne ispune njihovi zahtevi. U slučaju da u dogledno vreme poslodavac Farmakom MB u vlasništvu Miroslava Bogićevića ne usliši njihove zahteve štrajkači naglašavaju da je moguća i radikalizacija štrajka. Sa štrajkačima se prekjuče susreo Tomislav Šubaranović, državni sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, koji je rudarima koji protestuju rekao da će razgovarati sa poslovodstvom Farmakoma o rešavanju problema. Šubaranović je naglasio da je poslodavac dužan da isplaćuje lične dohotke zaposlenima i reguliše sve druge zakonski propisane obaveze prema radnicima. Podsećanja radi, u utorak oko 15 i 30 u Zajači su 34 rudara obustavila proizvodnju i sišla u jamu. Sutradan im se priključilo još desetak kolega. Štrajku rudara su se pridružili i zaposleni u topionici, koji takođe zahtevaju isplatu zaostalih zarada i overu zdravstvenih knjižica. Štrajkači naglašavaju da im je poslovodstvo u više navrata obećavalo isplatu zaostalih zarada, ali da do toga nije došlo iako proizvodnja i eksploatacija rude nije prekinuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari