Rudnik Lece na prodaju: Početna cena 35 miliona evra za najveći rudnik zlata u Evropi 1Foto: RTCG

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) oglasila je javno nadmetanje za prodaju imovine rudnika Lece u stečaju, koji se nalazi u sastavu koncerna Farmakom MB biznismena Miroslava Bogićevića.

Ovaj rudnik olova i cinka nalazi se u Medveđi, a u vlasništvu je šabačkog Farmakoma od 2008. godine. Inače, 2010. godine vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević izašao je u javnost sa informacijom da su hemijske anlize pokazale da je to najveći rudnik zlata u Evropi.

Procenjena vrednost pravnog lica, kako se navodi u tekstu oglasa, je nešto više od osam milijardi dinara što je oko 70 miliona evra, a početna cena na javnom nadmetanju iznosi 50 odsto od procenjene vrednosti, odnosno nešto manje od 35 miliona evra.

Nedugo nakon ubrzanog razvoja ovog preduzeća nakon privatizacije, usledio je njegov nagli pad. Naime Bogićević je uhapšen pod sumnjom da je uz pomoć pojedinih bankara svesno izvlačio novac iz državnih banaka, kako bi dobio imovinsku korist.

Bogićević je prošle godine osuđen na pet godina zatvora da bi ove godine apelacioni sud slučaj vratio na ponovno suđenje.

Koncern Farmakom MB u vreme privatizacije rudnika Lece, kupio je još nekoliko rudnika u Srbiji.

Nakon hapšenja vlasnika, upravljanje preduzećem dodeljeno je britanskom fondu Life stone capital, prema ugovoru o upravljanju sklopljenim sa Bogićevićem.

Predsednik Aleksandar Vučić 2019. godine izjavio je da je kineska kompanija Zijin zainteresovana za preuzimanje rudnika.

Prema navodima medija ovaj rudni uprkos stečaju i dalje beleži dobit.

Nakon stečja, zbog malih i neredovnih plata, loših uslova rada, rudari su više puta stupali u štrajk. Preduzeće čiji je rudnik Lece vlasnik optuživano je i za zagađenje obližne Gazdarske reke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari