Rudnik Lece u kom je noćas poginuo rudar u stečaju od 2017. godine, juče odložena njegova prodaja 1Foto: Shutterstock/dba duplessis

Privredni sud u Valjevu doneo je juče rešenje kojim se odlaže prodaja rudnika Lece, kod Medveđe, koji je od 2017. godine u stečaju. Inače, prodaja rudnika kao pravnog lica bila je prethodno zakazana za 26. avgust kada je planirano javno nadmetanje.

U tom rudniku, sinoć, oko pola sata nakon ponoći, poginuo je rudar N.M. iz Lebana, prenela je agencija Beta. Do nesreće je došlo u jami rudnika, kada se na rudara koji je radio kao bušač obrušila zemlja.

Istraga ovog slučaja je u toku, a Fobes Srbija dodnosi priču o neuspešnom pokušaju prodaje ovog rudnika.

 

Prema rešenju u koji je Forbes Srbija imao uvid, Privredni sud u Valjevu odlučio je da prihvati primedbe stečajnih poverilaca „Moderano investments doo“ i beogradske „Alta banke“, kao i primedbe koje su uputila zainteresovana lica Miroslav Bogićević i firma „DEM-HELLAS“ iz Sombora i da odloži prodaju rudnika.

Gotovo svi oni žalili su se na previsoku cenu otkupne dokumentacije, koja je veća od miliona evra, ukazujući da je to bio pokušaj da se iz nadmetanja za kupovinu rudnika istisne konkurencija.

„Moderano investments“ žalio se na iznos otkupne dokumentacije od čak 129,7 miliona dinara. Njihova zamerka je i što se prodaja rudnika od međunarodnog značaja oglašava samo u domaćim dnevnim listovima. Reč je o Politici i Danasu.

U Moderanu smatraju da se prodaja rudnika organizuje „u suprotnosti sa načelima jednakog tretmana i ravnopravnosti, ekonomičnosti i javnosti, nastojanjem da se eliminiše konkurencija, a u cilju prodaje poznatom kupcu“.

Takođe, primedba ovog poverioca odnosila se i na samu procenjenju vrednost rudnika. Oni kažu da bi, da je procena rađena po sadašnjoj ceni zlata, rudnik bio procenjen na 100 miliona dolara, a ne na 75 miliona kao što je utvrdio procenitelj.

Podsetimo, kako je Forbes Srbija već pisao, u oglasu za prodaju rudnika Lece njegova procenjena vrednost je 8,09 milijardi dinara, što je 75 miliona dolara, pa je utvrđeno da će početna cena na javnom nadmetanju iznositi 50 odsto od vrednosti, odnosno 4,04 milijarde dinara.

Drugi poverilac, Alta banka napominje da nije ni obaveštena o prodaji, a pored toga ima i primedbu na previsoku cenu otkupne dokumentacije i prekratak rok od objavljivanja oglasa do organizovanja prodaje. Alta banka, takođe, upozorava da procena vrednosti rudnika nije adekvatna s obzirom na to da je cena zlata u porastu.

Vlasnik rudnika Lece, preko firme Koncern Farmakom MB, ima skoro identične primedbe.

Miroslav Bogićević, kao i firma DEM-Hellas ukazuju na visoku cenu dokumentacije i kratak rok od oglasa do javnog nadmetanja. „Imajući u vidu specifičnost predmeta prodaje procenjena vrednost pravnog lica je neprihvatljiva i ispod granice realnog“, navodi se u njihovim primedbama.

U zaključku rešenja koje je doneo Privredni sud 20. avgusta navodi se da „nisu dati razlozi na osnovu kojih je procenitelj našao da je najpovoljniji način prodaje rudnika kao pravnog lica, jer nije dat odnos procene ukupne vrednosti rudnika kao pravnog lica i vrednosti pojedinačnih delova imovine rudnika“.

Nejasno je kako su došli do zaključka da rudnik Lece treba prodati kao pravno lice.

Nadalje, kako je primedba svih bila upućena na visinu cene otkupne dokumentacije, sud nalaže stečajnom upravniku da prilikom ponovnog oglašavanja razmotri visinu otkupa kako bi prodaja bila transparetnija i efikasnija.

Na ovo rešenje suda moguća je žalba u roku od osam dana od dana prijema, navodi se u dokumentu u koji smo imali uvid.

Ceo tekst pročitajte na portalu Forbes Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari