U ovom trenutku za srpsku ekonomiju ne bi bilo strateški dobro da se Naftnoj industriji Srbije poveća rudna renta za sirovu naftu i prirodni gas koji se izvade u Srbiji. Za našu ekonomiju veći značaj ima nivo investicija Gazpromnjefta, većinskog vlasnika NIS-a, u modernizaciju pančevačke rafinerije, kao i ulaganja u modernizaciju maloprodajne mreže od efekta koji bi povećanje rudne rente imalo na rast priliva u budžetu.

 Ulaganja u modernizaciju NIS-a, gde ne treba zaboraviti ni to da će rafinerija u Novom Sadu postati baza Gazpromnjefta za proizvodnju baznih ulja, značajna su za srpsku privredu jer su na svim tim poslovima gradnje i servisiranja angažovane, uglavnom, srpske firme. A znamo da je zbog krize jako teško dobiti posao koji će uposliti domaće kapacitete i koji će biti naplaćen u roku – kaže Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije.

On je u izjavi za portal Balkanmagazin istakao da bi u slučaju da Srbija insistira na povećanju rudne rente sa tri na sedam odsto NIS, odnosno Gazpromnjeft mogao da se odluči da smanji investicije. Vesović postavlja i pitanje da li je rudna renta poreski namet ili dodatni trošak za kompaniju i ističe da bi definisanju tog odgovora trebalo prići krajnje oprezno i sa ciljem da se postignu što bolji efekti za srpsku privredu i državu.

– Od dolaska Rusa u NIS ta kompanija je počela da se pozicionira na srpskom tržištu ali Gazpromnjeft kao većinski vlasnik najavljuju ekspanziju u region. Već se vidi da NIS širi delatnost u dva sektora, u oblasti istraživanja i eksploatacije u Republici Srpskoj, Mađarskoj i Rumuniji, a u sektoru maloprodaje u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Bugarskoj. Podsetiću, takođe, da je iz NIS-a najavljeno da će se u narednom periodu u geološka istraživanja uložiti značajna sredstva. Mada je u većinskom ruskom vlasništvu, NIS je ipak srpska kompanija i dobro je da jedna naša firma prešla granicu i uspešno posluje u susednim državama. Pri tome su neke od njih članice Evropske unije. Mi treba da učimo na primeru drugih jer ambijent za ulaganja mora biti privlačan jer u oskudici investitora se moramo razmišljati kako da ih pridobijemo – zaključuje Vesović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari