Rezultati istraživanja koje je u 10 evropskih zemalja – Belgiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Španiji, Grčkoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj i Velikoj Britaniji – sprovela EOS grupa (u Srbiji posluje kao EOS Matrix) pokazali su da je 2011. godine, u zemljama istočne Evrope, 62 odsto obaveza kompanija i građana izmireno na vreme, dok je u zapadnoj Evropi taj procenat iznosio 75 odsto. Istočni Evropljani su u 2012. podigli nivo blagovremeno izmirenih obaveza na 74 odsto, dok je u zapadnoj Evropi zabeležen pad naplate potraživanja na 72 odsto. U istraživanju je učestvovalo 400 kompanija iz Nemačke i po 200 kompanija iz svake od pomenutih zemalja.

Kad je reč o građanima, najveći pomak načinili su Rusi – procenat izmirenih obaveza skočio je sa 31 na čak 90 odsto. Rusi sada zauzimaju drugo mesto po urednosti plaćanja, odmah iza Rumuna, koji su, sa 92 odsto najredovnije platiše u Evropi. Visoko se kotiraju i ruske kompanije koje su najredovnije platiše sa 84 odsto izmirenih obaveza na vreme. Ipak, najveće iznenađenje predstavlja Grčka, čiji su građani 2011. na vreme izmirivali tek 42 odsto obaveza, a ove godine čak 69,5 odsto. Slična je situacija i sa grčkim kompanijama, koje su napravile skok sa 48 na 64 odsto.

– Primer Grčke, koja je napravila značajan pomak, mada je i dalje ostala u najnepovoljnijem položaju u Evropi, govori u prilog činjenici da je teško izaći iz začaranog kruga dugovanja, ali da nije nemoguće. Veoma je važno dobro upravljati svojim finansijama i ne zaduživati se preko svojih mogućnosti. Dobar primer za tu konstataciju su zemlje zapadne Evrope u kojima je, zahvaljujući dobrom upravljanju potraživanjima i saradnji sa eksternim ekspertima na smanjenju rizičnih plasmana, zabeležen veoma nizak procenat otpisanih dugova – ističe Irina Lada, generalna direktorka kompanije EOS Matrix.

Istraživački tim EOS grupe bavio se i prosečnim rokom plaćanja koji se nudi, kao i pristupom upravljanju potraživanjima. Kada je reč o rokovima plaćanja, može se zaključiti da kompanije koje posluju u Grčkoj daju najduži rok za plaćanje usluga i roba koji u proseku iznosi oko 90 dana. U Španiji je taj rok 72 dana, a u Bugarskoj 32 dana, što je za 10 dana manje nego prošle godine. Najkraće rokove daju kompanije u Rusiji – 24 dana, i u Nemačkoj – 21 dan. Zanimljiv je i podatak da u Španiji građani imaju na raspolaganju u proseku 52 dana da izvrše plaćanje, odnosno osam dana više nego prethodne godine, a u Rusiji samo desetak dana. Istraživanje je takođe pokazalo različite pristupe upravljanju potraživanjima: u zapadnoj Evropi, recimo, čak 60,9 odsto ispitanih kompanija u podršci naplate koriste eksterne stručnjake, a u istočnoj Evropi samo 46,2 odsto. Sve ispitane kompanije širom Evrope smatraju kako će potražnja za profesionalnim upravljanjem potraživanjima i rizicima ostati ista ili će porasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari