Srbija je u poslednje dve godine najatraktivnije tržište u regionu za rumunske investitore koji procenjuju da će to biti i u naredne tri godine. Interes da u Srbiju ulažu ili su već uložili kapital ispoljile su najveće rumunske kompanije Tender, Rompetrol, Arabesk, Petrom, Mobekspert i IRS.

Srbija je u poslednje dve godine najatraktivnije tržište u regionu za rumunske investitore koji procenjuju da će to biti i u naredne tri godine. Interes da u Srbiju ulažu ili su već uložili kapital ispoljile su najveće rumunske kompanije Tender, Rompetrol, Arabesk, Petrom, Mobekspert i IRS. Neki od rumunskih investitora ocenjuju da je vrednost srpskih preduzeća, kao i akcija nekih od njih, još uvek niska, a dobit za sedam godina može da dostigne i 1.000 odsto. Radna snaga u Srbiji je jeftinija nego u drugim zemljama bivše Jugoslavije, dok je infrastruktura razvijena, što srpsko tržište čini privlačnim, piše rumunski list Bizniz standard. Zvaničnici naftne kompanije Petrom ocenjuju da se „Srbija sve više približava Evropskoj uniji i da će za dve-tri godine zabeležiti viši stepen razvoja od Rumunije, jer ima ogromni potencijal“.
Kompanija IRS, koju kontroliše rumunski biznismen Kristijan Burči, preuzela je sa strateškim investitorom kontrolni paket u tri preduzeća iz Niša koja se bave proizvodnjom vagona i lokomotiva. Od italijanske kompanije Fruil-eksport i srpskog Upiga preuzeto je 49 odsto kapitala u srpskom preduzeću Fruil-eksport, većinskom vlasniku MIN vagonske, MIN lokomotive i MIN specijalna vozila iz Niša. Vlasnik Tender Grupe Ovidiu Tender posluje na srpskom tržištu telekomunikacija, prisutan je u oblasti poljoprivrede i ugostiteljstva i priprema se da uđe u sektor teške industrije. Tender smatra da će sve više rumunskih investitora otkrivati Srbiju kao mesto za investiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari