Šta se zna o rudniku litijuma čije otvaranje se priprema u Velikoj Britaniji?

Ostavite komentar


  1. Da li Vi to nama reklamirate kopanje litijuma kao bezazleni projekat u vec opustosenom delu Engleske.

  2. Treba posmatrati da li će imati kisele kiše , ako hoće biće im uništene šume i sve biljke .

  3. Pa sve se otvara bajagi,a žrtva će biti Srbija i narod.Pa oni da su hteli otvorili bi odavno ali oni ćuvaju svoju državu.

  4. Чаробно!
    И овде ће лордови да покупе кајмак!
    Сир Оливер највише.

  5. Ovaj konfuzni i uopšteni tekst (ne spominje se nijedan litijumski mineral, što je unikum) sa pompeznim naslovom „Šta se zna o rudniku litijuma …“ , preuzet iz šturog i nedovoljno informativnog Demostatovog članka, unosi svojim poluinformacijama pravu informacionu pometnju kod srpskog čitaoca. Stoga, upućujem sve čitaoce, pogotovo ekonomiste, na noviji ekspertski izvor obaveštavanja o rudarenju litijuma u Evropi.
    U rubrici “Analitika”, u iscrpnom analitičkom članku “Prospects for lithium mining in Europe” (Anastasia Smolnikova for Rough & Polished) objavljenom 9. jula 2024. godine (na portalu rough-polished.expert/en/), na engleskom, ruskom, portugalskom i kineskom jeziku, sa zbirnim tabelarnim prikazom glavnih projekata rudarenja litijuma za Evropu, uključujući Srbiju i Veliku Britaniju, razvrstano po rubrikama: “Naziv projekta, država”, “Naziv kompanije”, “Geološki tip ležišta i Naziv rudnog minerala”, “Finalni produkt (tip, godišnji kapacitet)”, “Predviđeni period eksploatacije rudnika, u godinama”, “Tip eksploatacije” (podzemna, površinska, bušotinama)”, “Kapitalna ulaganja/ troškovi (izraženo u dolarima)”, “Godina predviđenog puštanja rudnika u rad”.

  6. Sudeći po objavljenim agencijskim izveštajima (Rough & Polished, 9.7.2024, rough-polished.expert), u Velikoj Britaniji prvi rudnik litijuma trebalo bi da bude pušten u eksploataciju već 2024. godine. Tu se misli na projekat “United Downs” koji izvodi kompanija Geothermal Engineering, a u pitanju je dobijanje litijum karbonata iz geotermalnih rastvora primenom metoda bušotina. Predviđa se da takva eksploatacija traje minimalno 6 godina.
    Sada u Britaniji postoje još dva litijumska projekta, i to oba za rudnike sa površinskom metodom otkopavanja. Jedan od njih je Trelavour (kompanija Cornish Lithium ) za dobijanje litijum hidroksida iz minerala lipidolita (liskuna koji sadrži litijum) – puštanje u rad 2026, sa trajanjem eksploatacije od 20 godina; drugi projekat je Imerys British Lithium (kompanija Imerys, British Lithium) za dobijanje litijum karbonata iz minerala cinvaldita, sa puštanjem u pogon 2028. i periodom eksploatacije u trajanju od 25 godina. Nijedan od britanskih projekata ne može se mehanički izjednačiti sa rudarenjem jadarita u Srbiji.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.