Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović juče je posetila Petrohemiju na poziv tamošnjeg Samostalnog sindikata inženjera i tehničara „Nezavisnost“ i rekla da će Vlada 10. marta početi razgovore s potencijalnim strateškim partnerima Petrohemije.


Mihajlovićeva je rekla da je obaveštena da postoje tri takve kompanije, ali je najavila i razgovore sa Naftnom industrijom Srbije sa kojom je Petrohemija tehnološki povezana.

– Ukoliko NIS ne postane partner, onda bi najbolje bilo da to bude neka ruska kompanija koja može s NIS-om da pregovara o uslovima isporuke sirovine Petrohemiji. NIS nije zainteresovan, a koristi Petrohemiju da bi plasirao svoj primarni benzin sa nula troškova, na čemu gube i Petrohemija i država. Mi hoćemo da u tom poslu bude dobro svima. O tome ćemo razgovarati narednih dana, i nekako se nadam da ćemo rešenje naći – dodala je ministarka Mihajlović.

Ona je ukazala da skupe sirovine i energenti utiču na visinu gubitaka u poslovanje Petrohemije. „Možda će biti raspisan tender za kupovinu gasa jer se tržište energenata otvara i može se naći jeftiniji ponuđač“, rekla je Mihajlovićeva.

Generalni direktor Petrohemije Velimir Unković je rekao da će u narednih 30 do 45 dana biti završen strateški plan integrisanog razvoja te kompanije i NIS-a.

– To podrazumeva optimalizaciju rafinerijsko-petrohemijske prerade, zajedničko planiranje i zajedničke razvojne programe. Samo na taj način Petrohemija može da bude profitabilna. Bez konsolidacije, ulaganja u razvoj i povezivanja s NIS-om nema perspektive za Petrohemiju, a u budućnosti će i perspektiva rafinerije biti pod znakom pitanja – rekao je Unković.

Sa druge strane, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko izjavio je da NIS nije zainteresovan za kupovinu Petrohemije, ali da će kao manjinski akcionar učiniti sve da pomogne da ta kompanija pronađe strateškog partnera, o čemu pregovori, u okviru radne grupe formirane sa Vladom Srbije, počinju sledeće sedmice.

– Strategijom NIS-a nije planirano da postanemo većinski vlasnik Petrohemije. To nije naša specijalizacija, nismo stručnjaci u toj oblasti, ali možemo sve da pokušamo da pomognemo i spasemo Petrohemiju. NIS ima alternativu za izvoz primarnog benzina po ceni koja je blizu cene po kojoj ga prodaje Petrohemiji. Ako se uzme u obzir da bi izvozom obezbedili finansijske uslove i redovno plaćanje isporučene robe to bi za NIS bilo i povoljnije. Ali mi nastavljamo da snabdevamo Petrohemiju. To je znak da kao manjinski akcionar, zajedno sa državom želimo da rešimo problem kompanije koja je važan igrač na našem tržištu – rekao je Kravčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari