Rusima predstavljeni ekonomski potencijali Šumadije 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Viceguverner za ekonomska pitanja Sankt Peterburga, Sergej Movčan, posetio je danas Kragujevac i prisustvovao prvoj video konferenciji na kojoj su predstavljeni ekonomski potencijali Kragujevca i regiona Šumadije i Pomoravlja.

Konkretan predlog saradnje očekuje se u narednih mesec dana.

Konferenciji su, prenosi sajt gradske uprave, prisustvovali i predstavnici Komiteta za industrijsku politiku i inovacije, Komiteta za razvoj preduzetništva i potrošačkog tržišta i centra za razvoj preduzetništva i podršku, kao i predstavnici lokalne samouprave.

– Kontakt sa predstavnicima Sankt Peterburga i Ruske Federacije napravljen je u Predsedništvu Srbije što je naš dodatni motiv i obaveza da buduću saradnju učinimo uspešnom – rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, napominjući da postoji velika zainteresovanost da se saradnja Srbije i Rusije uveća.

– Srbiji nedostaju velike ruske investicije i očekujemo da Rusija ne bude samo kupac naših proizvoda već i da proizvodi u Srbiji. Bescarinski sporazumi naših država idu u prilog budućoj saradnji, a geostrateški položaj naše zemlje i dobra saradnja sa EU može biti veza između evropske privrede i privrede Ruske Federacije – smatra Nikolić.

Direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović predstavio je opšte podatke o spoljnoj trgovini grada, kao i specifične podatke o trgovinskoj razmeni između regiona Šumadije i Pomoravlja sa Ruskom Federacijom. Tom prilikom je naveo da šumadijsko-pomoravska privreda, pored mesa i mesnih prerađevina, voća, povrća, mleka i mlečnih proizvoda, u Rusiju izvozi i kablove, nameštaj te gumene delove za automobilsku industriju.

Potpredsednik Komiteta za industrijsku politiku i inovacije Sankt Peterburga Ivan Skladčikov govorio je danas o industrijskim, ekonomskim i inovativnim potencijalima tog grada. Na kraju skupa predloženo je da se sledeća video konferencija održi u narednih mesec dana, kada će biti predstavljen konkretan predlog saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari