Ruska centralna banka podigla kamatnu stopu na 21 odsto 1Foto: photochu/ pixabay

Ruska centralna banka podigla je danas svoju ključnu kamatnu stopu za dva procentna poena na rekordno visokih 21 odsto u nastojanju da se bori protiv rastuće inflacije podstaknute vojnom potrošnjom koja utiče na kapacitet privrede da proizvede robu i usluge i podiže plate radnika.

Centralna banka je saopštila da „rast domaće tražnje i dalje znatno prevazilazi kapacitete za proširenje snabdevanja robe i usluga“.

Kako se dalje kaže, inflacija je znatno iznad prognoza Banke Rusije u julu kao da se i dalje povećavaju inflatorna očekivanja.

Banka je nagovestila da se može očekivati još povećanja kamata u decembru.

Ruska privreda i dalje beleži rast kao rezultat daljih prihoda od izvoza nafte i potrošnje vlade na robu, uključujući na vojsku. Jedan rezultat toga je inflacija, koju je centralna banka pokušala da obuzda uvođenjem viših kamatnih stopa da bi poskupelo pozajmljivanje i trošenje na robu, kako se u teoriji slabi pritisak na cene.

Nova kamatna stopa je najviša u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Pretnodno najviša kamata bila je u februaru 2022. godine kada je centralna banka podigla ključnu kamatnu stopu na do tadašnjih bez presedana 20 odsto u nastojanju da učvrsti rublju kao odgovor na teške sankcije uvedene posle upada ruskih trupa u Ukrajinu.

Privreda Rusije porasla je 4,4 odsto u drugom kvartalu 2024. godine a nezaposlenost je niska na 2,4 odsto. ;Fabrike u velikoj meri rade punim kapacitetom, u mnogim slučajevima da proizvedu stvari koje vojska može da koristi kao što su vozila i odeća. U drugim slučajevima domaći proizvođači popunjavaju praznine ostavljene uvozom iz inostranstva prekinutim sankcijama ili zbog odluka stranih kompanija da prestanu da posluju u Rusiji.

Prihodi vlade podržani su ekonomskim rastom i nastavkom izvoza nafte i gasa sa sankcijama koje su daleko od hermetičnih i ograničenjem cene ruske nafte na 60 dolara koju su nametnule zapadne vlade. Ograničenje se sprovodi tako što zapadne osiguravajuće kuće i prevoznici ne smeju da posluju sa naftom čija cena je iznad te granice. Ali Rusija je uspela da zaobiđe ograničenje cene obezbeđivanjem sopstvene flote tankera bez zapadnog osiguranja, i ostvarila je oko 17 milijardi dolara prihoda od nafte u julu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari