Ruski sud blokirao prodaju lokalnog ogranka Rajfajzen banke, najveće "zapadne" banke koja posluje u toj zemlji 1Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Ruski sud zamrzao je deonice lokalnog ogranka Rajfajzen Bank Internešnal (RBI), saopštila je juče ova najveća zapadna banka u Rusiji, čime je ustvari blokirao prodaju ruske jedinice te austrijske banke, te posledično doveo do eskalacije sukoba između Moskve i Zapada.

RBI sa sedištem u Austriji obećao je da će odvojiti svoje rusko poslovanje, koje pruža spas stotinama tamošnjih kompanija u vezi inostranih plaćanja, nakon što je bio pod pritiskom međunarodnih regulatora. Ali nakon više od dve godine rata između Rusije i Ukrajine malo se toga promenilo.

Iz ove banke navode da je potez ruskog suda isključio prodaju ruskog poslovanja banke, no dodao je i da to neće imati uticaja na njihovo poslovanje u Rusiji niti na napore koje od njih zahteva Evropska centralna banka da to poslovanje smanje.

“I dalje možemo da imenujemo upravu i dajemo upute Rusima, ali ne možemo da prodamo banku”, poručili su iz RBI.

Oni će pokušati da ponište sudsku odluku, navode u saopštenju, kojom je došlo do najvećeg zamrzavanja imovine neke zapadne banke u Rusiji.

Iako italijanska UniCredit banka takođe posluje u Rusiji i takođe je pod pritiskom da napusti tu državu, RBI je daleko veći i postao je test odlučnosti Zapada da prekine veze s Rusijom.

Ruske su vlasti jasno dale do znanja RBI, koji ima oko 2.600 korporativnih klijenata, četiri miliona lokalnih vlasnika računa i 10.000 zaposlenih u Rusiji, da žele da ostane jer omogućava međunarodna plaćanja, rekao je jedan izvor za Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari