Sa slovenačkog tržišta povlače se kuglice od suvog voća iz Srbije – povećana količina mikotoksina 1Foto: Shutterstock/ Vladyslav Rasulov

Čokoladne kuglice od suvog voća namenjene tržištu Slovenije, povlače se od potrošača. Razlog je povećana količina mikotoksina ohratoksin A, objavio je RASFF, evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.

Reč je o svežnim kuglicama, u pakovanju od 144 grama, sa šljivom i kajsijom i kakao filom.

Rok trajanja proizvoda je do 1. decembra 2024, a LOT broj 7004.

Dobavljač je preduzeće Agranela d.o.o. a distributer Hofer trgovina d.o.o, podaci su slovenačke Uprave za bezbednost hrane, veterinu i zaštitu bilja, koji su objavljeni na sajtu slovenačke Vlade.

Prema podacima sa sajta RASFF, ove voćne kuglice sadrže mikotoksin – ohratoksin A, u količini od 16,5 mikrograma po kilogramu, prenosi N1.

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i zaštitu bilja Slovnije je, kako se navodi na sajtu slovenačke Vlade, od odgovornog operatera dobia informaciju o opozivu kuglica od suvog voća – „opoziv se vrši na osnovu rezultata sopstvenih kontrola“.

Šta je ohratoksin

Ohratoksin je vrsta mikotoksina koji nastaje kao proizvod metabolizma plesni iz roda Aspergillus i Penicillium, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje iz Vranja.

„Mikotoksini su sekundarni proizvodi metabolizma nekih vrsta plesni i gljivica koji nastaju tokom njihovog rasta na različitim supstratima. Poznato je više od 100.000 različitih vrsta plesni od kojih su neke višestruko korisne, a neke veoma štetne i opasne. Smatra se da 200 do 300 različitih vrsta plesni stvaraju mikotoksine. Za rast i razvoj plesni pogoduje vlaga i visoka temperatura. Ohratoksin se može naći najšešće u žitaricama, pasulju, kikirikiju, kafi, nekim vrstama začina, groždju, vinu. Različite su maksimalno dozvoljene količine ohratoksina u zavisnosti od vrste namirnica, pa tako na primer u preradjenoj hrani na bazi žitarica MDK po važećem Pravilniku iznosi 0,5 mikrograma po kilogramu“, pojašnjava se na sajtu Zavoda za javno zdravlje.

Ohratoksin A i C su, kako se ističe – toksičniji od B.

„Osnovno delovanje im je nefrotoksično. Smatra se da su ohratoksini jedan od faktora rizika u etiologiji endemske nefropatije. Štetno deluju na zdravlje i tako što izazivaju nekrozu jetre, izazivaju imunosupresiju, pokazuju reproduktivnu toksičnost i teratogenost. Da bi se sprečilo zagađenje namirnica mikotoksinima potrebno je korišćenje fungicida po uputstvu proizvođača u poljoprivrednoj proizvodnji, obezbedjivanje optimalnih uslova skladištenja, transporta, proizvodnje i prometa namirnica. Neophodna je i sistemska i sveobuhvatna kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica počevši od primarnih proizvoda do gotovih proizvoda“, ističe se na ovom sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari