Šabac u evropskom programu "Horizon 2020" 1

Završnom konferencijom u Briselu priveden je kraju projekat CoolHeating, koji se finansira sredstvima Evropske unije kroz program Horizon 2020.

U delegaciji grada Šapca, koji je, sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu, partner na ovom projektu, bili su: Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada, Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika, Slaviša Kostadinović, član Gradskog veća, i Slobodan Jerotić, direktor JKP „Toplana“.

Aktivne mere politike energetske efikasnosti i dosadašnje aktivnosti u ovoj oblasti prepoznate su i na ovom projektu kao primer dobre prakse, a grad Šabac je na Završnoj konferenciji dobio pohvale i potpisao Memorandum o razumevanju za učešće u drugoj fazi projekta, pošto je ispunio sve ciljeve prve faze. Cilj ovog projekta je primena obnovljivih izvora energije i dalji razvoj daljinskih sistema grejanja i hlađenja u Srbiji i zemljama regiona, na temelju iskustva i dobre prakse u Austriji, Nemačkoj i drugim evropskim zemljama.

Osim Šapca partneri na projektu su i opštine iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Prethodno je u Šapcu, u septembru, održan „Coolheating – Drugi tehnički dan“ posvećen ovom projektu „Podrška razvoju tržišta malih modularnih sistema daljinskog grejanja i hlađenja“. Ovo je bila prilika za razmenu znanja i iskustava u primeni obnovljivih izvora energije, sa idejom da se primenom lokalnih goriva, kao što je biomasa, obezbedi jeftina energija za stanovništvo i privredu. Vrednost projekta je 1,6 miliona evra, a Grad Šabac kao korisnik projekta u Srbiji dobija 56 hiljada evra. Inače, u Šapcu je politikom elektroenergetske efikasnosti praktično ušteđena jedna toplana jer je termoizolovano 1.700 stanova.

Projekat„Razvoj Šapca po meri građana”se realizuje uzpomoć sredstava iz budžeta Grada Šapca.Stavovi iznetiu podržanom medijskom projektu nužno neizražavaju stavove organakoji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari