Šabić pokrenuo nadzor u Poreskoj upravi i Republičkom zavodu za statistiku 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Nakon pisanja Danasa i drugih medija o nameri države da koristi podatke iz popisa stanovništva radi naplate poreza na izdavanje stanova, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora u Poreskoj upravi i Republičkom zavodu za statistiku.

Podsetimo, Danas je pokrenuo pitanje zakonitosti takvog plana, zbog toga što se lični podaci građana dati prilikom popisa ne mogu koristiti za druge svrhe, kada je Šabić u izjavi našem listu konstatovao da bi takva upotreba popisnih listi bila suprotna i po zakonu koji se bavi zaštitom ličnih podataka, ali i po samom zakonu o popisu.

– Polazeći od stava da bi takva obrada podataka o ličnosti bila u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, pa i sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, poverenik je od obe institucije zatražio pisano izjašnjenje. Poverenik je obavio razgovor sa direktorkom Poreske uprave Srbije Draganom Marković koja mu je pružila uveravanja da ta Uprava nije tražila bilo kakve lične podatke građana od RZS, kao i da obrada tih podataka nije bila nameravana, odnosno planirana – piše u saopštenju.

Republički zavod za statistiku je institucija koja raspolaže svim podacima pribavljenim popisom stanovništva.

Marković je rekla da će sve eventualne aktivnosti PU da se odvijaju u skladu sa zakonima, odnosno u okviru ovlašćenja koju Uprava ima na osnovu Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, objavljeno je na sajtu poverenika, a prenosi Fonet.

Šabić je obavio i telefonski razgovor sa direktorom Republičkog zavoda za statistiku Miladinom Kovačevićem, koji je obavestio poverenika da nikakvi lični podaci nisu stavljeni na raspolaganje PU.
Kovačević je, kako je saopšteno, rekao povereniku da RZS odnos prema podacima dobijenim popisom stanovništva u potpunosti zasniva na zakonu, koji izričito predviđa da se ti podaci mogu koristiti samo u statističke svrhe.

Direktor RZS informisao je poverenika da je Zavod povodom vesti objavljenim u medijima već uputio demanti, ali da to nije objavljeno, navodi se u saopštenju. Direktori obe institucije izjavili su da će postupajući po zahtevu poverenika bez odlaganja dostaviti i pisano izjašnjenje. A. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari