SAD: Budžetski deficit u maju ove godine 347 milijardi dolara 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Budžetski deficit u maju ove godine iznosio je 347 milijardi dolara, što je veliko povećanje u odnosu na deficit od 240 milijardi dolara godinu dana ranije zbog unapred plaćenih nekih junskih davanja i većih izdataka za kamate, socijalno osiguranje i odbranu, saopštilo je danas američko Ministarstvo finansija.

U saopštenju se navodi da su izdaci u maju porasli na 671 milijardu dolara, što je rekord za jedan mesec i predstavlja povećanje od 22 odsto u odnosu na maj prošle godine, ali je to delom posledica isplate 93 milijarde dolara za junska federalna davanja, pošto je 1. jun bio u subotu, pa je isplata bila u maju, prenosi Rojters.

Budžetski prihodi u maju iznosili su 324 milijarde dolara, što je povećanje od pet odsto u odnosu na maj 2023.

U prvih osam meseci fiskalne 2024. godine, deficit federalnog budžeta iznosio je 1,202 biliona dolara, što je tri procenta više od 1,165 biliona, koliko je zabeleženo pre godinu dana.

Prihodi od početka fiskalne godine iznosili su 3,28 biliona dolara, što je 10 odsto više nego godinu dana ranije, dok su rashodi iznosili 4,49 biliona, što je osam procenata više u odnosu na isti period prethodne godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari