Više od 50 kompanija iz celog sveta predstaviće na Sajmu zelene gradnje, koji počinje 27. februara u Beogradu, proizvode koji su sastavni deo savremenog trenda u gradnji poslednjih godina, a koji se odnose na to kako na najbolji način iskoristiti obnovljive izvore energije, kako upravljati otpadom i zelenim investicijama i racionalno koristiti izvore vode.


– Ovaj jedinstveni događaj u regionu biće održan u Belexpo centru drugu godinu zaredom, a osim Sajma na kom će se predstaviti, između ostalih, i firme poput Tarkett, Lafarge, Arhi.pro, organizovaćemo i konferenciju na kojoj će govoriti eksperti u ovoj oblasti poput Nadava Malina i Dženivin Kvan – rekao je juče predsednik Saveta zelene gradnje Srbije Mladen Vukanac.

Ova manifestacija ima i podršku države, a o važnosti zelene gradnje juče je govorio i državni sekretar Ministarstva građevinarstva i urbanizma Miodrag Jocić.

– Promocija zelene gradnje je više od ekološke kampanje i država je tu da pomogne koliko može. Prošle godine Vlada je usvojila Uredbu kojom je odobreno 1,3 milijarde dinara za finansiranje energetske sanacije zgrada. Ti krediti su planuli – rekao je Jocić. On je podsetio da su 2009. uvedeni i energetski pasoši i naglasio da bi zakonski okvir trebalo da bude gotov sa usvajanjem uredbe o građevinskim dozvolama, najavljene za jun. Zemlja partner ove godine je Italija, a sekretar Komore italijansko-srpskih privrednika Oliver Lepori najavio je dolazak više od 50 gostiju iz Italije. „Broj izlagača i predavača na Sajmu i konferenciji dovoljno govori o tome koliko je ovaj događaj interesantan italijanskim kompanijama“, rekao je Lepori.

Među brojnim izlagačima, biće i Knauf Insulation, kompanija koja u Srbiji posluje poslednjih osam godina i ima vrlo uspešnu fabriku kamene vune u Surdulici. „Prošle godine smo zabeležili rast u proizvodnji, ali i prodaji termoizolacije. Naši materijali su se koristili na mnogim održivim objektima, kao što je zgrada VIG plaze ili IT parka u Inđiji“, rekao je direktor kompanije Knauf Tihomir Civkaroski, napomenuvši da treba ići ka tome da zelena gradnja ne bude samo „mala oaza, već nepregledna šuma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari