SAM: Privrednici traže predvidivost poslvonog okruženja 1Ilustracija: Thinkstock.com

Za nas je veoma važna predvidivost poslovnog okruženja, ali i brži odziv Poreske uprave u povraćaju dela poreza na dodatu vrednost, izjavila je danas predsednica Srpske asocijacije menadžera Stanka Pejanović, posle sastanka sa članovima Fiskalnog saveta.

Pejanović je u izjavi novinarima istakla da su to konkretne stvari koje tište privrednike i da je o tome razgovarano sa članovima Fiskalnog saveta.

Tu su i parafiskalni nameti i očekujemo da će to pitanje doći na dnevni red, s obzirom da postoji suficit u budžetu, istakla je Pejanović.

Kao jedan od problema sa kojima se privrednici suočavaju ona je navela odlazak kvalifikovane radne snage, pre svega zaposlenih koji imaju radno iskustvo i specijalizovana znanja.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmarkov je rekao da se sa problemom odlaska kvalifikovane radne snage suočavaju i druge zemlje regiona, a ne samo Srbija.

To je veliki regionalni problem. Imate veliku emigraciju radnika u Zapadnu Evropu, jer su velike razlike u životnom standardu, konstatovao je Altiparmarkov.

On je istakao da za suočavanje sa tim problemom nema čudotvornih rešenja, ali da bi jedna od mera mogla da bude smanjenje poreza.

Prema njegovom mišljenju, smanjenje poreza bi pogodovalo privredi i od toga bi na kraju imali koristi i zaposleni u privatnom sektoru.

Njegov kolega u Fiskalnom savetu Vladimir Vučković smatra da za Srbiju nije dobro da dinar jača u periodu kada je inflacija veća nego u okruženju.

Najprirodnije za Srbiju bi bilo da umesto blagog jačanja imamo blago slabljenje dinara, konstatovao je Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari