Samit o strateškim sirovinama: Srbija može biti prva u Evropi koja ima ekosistem proizvodnje od litijuma 1Printskrin TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nemački kancelar Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič obratili su se javnosti sa Samita o kritičnim sirovinama.

Glavna tema bila je litijum, a Vučić je istakao da kod nas postoji „nepodnošljiva lakoća propuštanja dobrih prilika“, te da ovaj put to ne smemo da dozvolimo.

„Mnogo je teže menjati stvari, sebe, zemlju, prihvatati izazove i donositi hrabre odluke. Neretko sam se osećao usamljeno u borbi za ovaj veliki projekat. Video sam kako se svi sklanjaju gledajući kako da sebe sačuvaju. Bio sam uporan kao i kada sam predlagao najteže mere za Srbiju, od smanjenja plata i penzija, a danas smo najuspešnjiji na Balkanu. Kada nešto morate da uradite i gledate u budućnost onda donosite odluke u skladu sa tim“, kazao je on.

Vučić je dodao i da „imamo tri velike i važne stvari“, te da je broj jedan nešto sa čim su saglasni i partneri iz EU i Nemačke.

„To je puna zaštita životne sredine i tu su najveći eksperti. Bez pune zaštite života ljudi i prirode neće biti projekta, a znamo da će ga biti upravo jer najbolje iz Evrope i sveta dovodimo u Srbiju da nam po tom pitanju pomognu. I mi ćemo zajedno sa njima da obezbedimo to za naše ljude koji žive na zapadu Srbije. Tačka dva je ekonomski procvat Srbije, a tu mislimo ne samo na rudu već i na fabrike. Samo fabrike katoda su milijarde ulaganja, najveće investicije. Zaposliće desetine hiljada ljudi. Nama su plate u Mačvi i Podrinju niže, ovo je prilika da se to promeni. Šolc je rekao da će nemačka vlada da pomaže u tome, a kad ase ovde budu proizvodile baterije, siguran sam da ćemo moći da imamo još proizvođača električnih automobila“, ukazuje Vučić.

Sa druge strane, Šolc je naglasio da je ključno unaprediti mobilnost, i da je litijum nezamenljiva sitovina za to.

„To je prva poruka. Ubeđen sam da je to jako važno za buduću mobilnost, a baterije su ključne kada je o tome reč. Na početku, sve se mora dobro dogovoriti, kako bi se započela cirkularna ekonomija. Srbija sada igra ključnu ulogu, za nas je važno da se dobro radi u svim kriterijumima“, poručio je kancelar.

On je dodao da zemlje koje imaju rudu, imaju sreću prirode, pa su potrebne svetu, i njima se „mora omogućiti da profitiraju“.

Potpredsednik Evrospke komisije Maroš Šefčevič kazao je da Srbija može biti prva u Evropi koja će imati ceo ekosistem proizvodnje kada je reč o litijumu.

„Ako sagledamo nivo napretka ovih projekata, možete da budete prvi u Evropi koji imaju ceo lanac proizvodnje, od metala do gotovog proizvoda. U ime Evropske komisije želimo da ubrzamo ovaj proces. Potpisivanjem Memoranduma želimo da privučemo još inevsticija u ovu zemlju. Sve sirovine poput litijuma i bora su suštinske za zelenu tranziciju, ali se moramo odnositi sa najvećim poštovanjem prema lokalnom stanovništvu“, rekao je Šefčevič, na šta je Vučić uputio opasku da vlast „daje sve od sebe da ubedi ljude u šta veruje, ali da ne znaju da upakuju kako to Maroš radi“.

Dodao je da će ovo ojačati srpsku ekonomiju, otvoriti radna mesta, a da će se poštovati životna sredina i kvalitet života lokalne zajednice.

„Neki globalni investitori jesu zainteresovani samo za uzimanje sirovine iz zemljišta, ali naš pristup nije takav. Srbija može da bude prva u Evropi koja ima ceo ekosistem proizvodnje“, poručuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari