Iz meseca u mesec cene rastu, tako je u oktobru zabeležen skok od 2,8 odsto u odnosu na prethodni mesec. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, oktobarske potrošačke cene su za 12,9 odsto veće od onih iz oktobra 2011, a najviše su poskupeli alkoholna pića i duvan, 11,1 odsto, na kulturu i rekreaciju trošilo se za 4,3 odsto više.


Ovi podaci RZS saopšteni su istog dana kada je u Privrednoj komori Srbije zasedao Odbor za trgovinu, na kom su osim članova PKS, bili i predstavnici Unije poslodavaca Srbije i Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine. Rečeno je da u trgovini Srbija beleži više nego loše rezultate – realan pad BDP-a od 0,8 odsto i industrijske proizvodnje od 3,8 odsto, odrazilo se pogubno po tu granu. Prema istraživanju Eurostata, čiji je jedan deo juče predstavila pomoćnica ministra trgovine Ljiljana Stanković, Srbija zauzima neslavno 35. mesto u Evropi u oblasti trgovine. Iza nas su jedino BiH i Albanija.

– Radi stabilizacije tržišta iz robnih rezervi je „izbačeno“ osam miliona litara ulja i pet miliona kilograma šećera, odobren je bescarinski uvoz ulja, doneta Uredba o zabrani izvoza šećerne repe, suncokreta. Uredba kojom se ograničava marža na osnovne životne namirnice od nove godine neće biti obnovljena – rekla je pomoćnica ministra trgovine.

Predsednik Odbora za trgovinu iz UPS Goran Kovačević rekao je da je upravo ta Uredba imala „razarajući efekat“. „U svemu ovom brine način na koji sistem funkcioniše. Ova Uredba je doneta poslednjeg dana prošle godine na telefonskoj sednici, bez javne rasprave i počela je da važi već prvog radnog dana 2012. Njeno važenje je produženo opet na telefonskoj sednici“, naglasio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari