Samo jednoj firmi tri miliona evra za podzemne kontejnere u Beogradu 1Foto: Beta/Milan Timotić (arhiva)

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ je tokom prethodne dve godine kupilo više od 800 podzemnih kontejnera u tri odvojena tendera za više od tri miliona evra, a svi kontejneri su nabavljeni su od iste firme Eco signal, vidi se iz podataka objavljenih na Portalu javnih nabavki, piše Nova ekonomija.

“Kupovina 225 kontejnera, po tenderu koji je raspisan krajem prošle godine, nije bila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, saopštila je Državna revizorska institucija (DRI) u svom izveštaju.

Kako je pojašnjeno, preduzeće je nabavljalo tri tipa kontejnera, a nabavku nije podelilo u partije niti je obrazložilo zašto je sve tipove nabavljalo u okviru iste partije. Okvirni sporazum je zaključen sa jednim dobavljačem Eco signal na vrednost od oko 100 miliona dinara bez PDV-a, piše Nova ekonomija.

„Izveštaj o postupku javne nabavke podzemnih kontejnera ne sadrži obrazloženje razloga zbog kojih predmet javne nabavke nije podeljen u partije iako je procenjena vrednost javne nabavke veća od iznosa evropskih pragova i nabavljaju se tri različite dimenzije istog tipa podzemnih kontejnera“, piše u izveštaju DRI.

Zakon, naime, propisuje da ukoliko je procenjena vrednost javne nabavke jednaka ili veće od iznosa evropskih pragova, naručilac mora da razmotri prikladnost oblikovanja predmeta javne nabavke u više partija.

„Ukoliko naručilac konstatuje da nije prikladno oblikovati predmet javne nabavke u više partija, u u izveštaju o postupku javne nabavke navodi
razloge iz kojih predmet javne nabavke nije oblikovan u više partija“, piše DRI.

„Čistoća“ u nekoliko postupaka javnih nabavki tokom 2020. i 2021. godine nije ispoštovala odredbe Zakona o javnim nabavkama. 2021. godine kupili su 300 podzemnih kontejneradodatnih 300 kupljeno je proletos.

Istoj firmi dodeljen je još jedan sporazum, ovaj put vredan 140 miliona dinara.

Eco signal je bio redovan dobavljač podzemnih kontejnera i za Javno komunalno preduzeće „Čistoća“ iz Novog Sada, piše Nova ekonomija.

U martu ove godine Eco signal je od novosadskog javnog preduzeća dobio posao da isporuči 72 podzemna kontejnera i ugovor vredan 49,9 miliona dinara.

„Čistoća“ Novi Sad je od Eco signala odlučila da kupila i rezervne delove za podzemne kontejnere, pa je u februaru tom preduzeću dodelila ugovor vredan 30 miliona dinara bez PDV-a.

Krajem febuara prošle godine, novosadsko preduzeće je ugovor za nabavku 43 podzemna kontejnera dodelilo Eco signalu, vidi se iz tadašnje nabavke. U istom periodu firmi iz Beograda dodeljen je i ugovor vredan 19,9 miliona dinara bez PDV-a) za „rezerve delove za podzemne kontejenere“.

Gradska uprava Beograda odgovorila je Novoj ekonomiji da u glavnom gradu još uvek nije postavljeno svih 800 podzemnih kontejnera, i da je 300 komada podzemnih kontejnera nabavljenih u 2021, postavljeno na teritorijama osam gradskih opština, najviše na Novom Beogradu.

Kontejneri nabavljeni početkom 2022, njih 225, postavljeni su na teritoriji 10 opština, najviše 74 na Zvezdari.

“JKP Gradska čistoća je planom potreba za 2023. godinu planirala nabavku 200 komada podzemnih kontejnera” kažu iz Grada Beograda za Novu ekonomiju.

Ko je firma Eco signal?

Na sajtu kompanije navodi se da je Eco signal kompanija specijalizovana za dizajniranje i proizvodnju podzemnog i nadzemnog sistema za upravljanje otpadom, za koji pružaju analizu i konsalting.
Firma je osnovana 2013. i u vlasništvu je Luke Bogosavljevića koji je i zakonski zastupnik kompanije čije je sedište u Beogradu.
Prema finansijskom izveštaju iz APR-a, Eco signal je 2021. godinu završio sa 41 zaposlenim, a neto dobitak kompanije bio je nešto veći od 20 miliona dinara.

Godinu pre firma je završila sa dobitkom većim od pet miliona dinara. Računi ove kompanije nisu u blokadi, a poslovni prihod ostvaren prošle godine prešao je 283 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari