Samo zemljište PKB-a vredi stotine miliona evra

*Na neuspelom tenderu ponuđena početna cena bila je 154 miliona evra* Prema cenama za obradivo zemljište u Vojvodini, 15.500 hektara oranica vredi od 200 do 300 miliona evra
Analiza vrednosti zemljišta Poljoprivredne korporacije Beograd pokazuje da je prodajna cena određena na tenderu preniska

Ostavite komentar


  1. Ugradice se tu AV tek da malom osigura dzeparac kao obicnom radniku posto Mali ne zeli da studira a AV nece da mu kupi diplomu da mu se ne smeju kao Tomi. Iruci ce to za male pare!

  2. PKB prevesti u akcionarsko drusto, pustiti akcije na berzu da svi mogu da ih kupe, pa da vidite koja cena ce biti!

  3. Protivnik sam prodaje PKB, pogresan je potez iz vise razloga. Ali, osnovna premisa iz koje proizilazi naslov u ovom tekstu nije dostojna ozbiljnog lista kakav je Danas. Jednostavno poredite babe i zabe – ne moze se vrednost jednog hektara negde u Vojvodini primeniti kao referentna vrednost na ukupnu povrsinu zemljista u vlasnistvu PKB. Ako je zemljiste PKB toliko potcenjeno gde su horde zlih domacih i stranih kapotalista, spremne da otmu i tu vrednost od napacenog naroda? Nece biti da je trebao Danas da im oykrije priliku, ili da su ih Kole i Matejevic zaplasili da se ne jave.Realna trzina vrednost datog predmeta kupoprodaje u datom trenutku je najveca koju je kredibilan kupac spreman da plati. Ceo PKB je ponudjen za 152 miliona evra i niko nije bio spreman da plati tu sumu. Zasto se u ovom trenutku razmatra prdaja tako vaznog i u buducnosti potencijalno visestruko vrednijeg resursa je pravo pitanje? Ali, u ovom trenutku PKB ocigledno vredi manje od 152 miliona evra.

  4. ПКБ није власник поседа земљишта које је експоатисао већ је власник сам народ, јер је сав тај народ из самодоприноса подигао и формирао тај посед за текући општу вредност.

  5. Sta je sa vlasnicima kojime je zemlja bila zamenjena kada je pkb radio grupisanje zemlje..dosta njih je dobilo zemlju losiju i mnogo manje vrednosti..papiri u vecini slucaj nikada nisu uradjeni i ti ljudi su i dalje vlasnici te zemlje..neka pkb.uzme ono sto je davao ljudima parcice i vrati ljudima njihovo pa tad neka isplate..

  6. Hm,hmmm…pogresno je glediste, da je PKB,skupa ili jeftina "nekretnina",jer je ta vrednost mnogo manja, od moguce proizvodnjom stvorene "novostvorene vrednosti",aktivne proizvodnje u kontinuitetu,naravno bez "japija"..i ostalih posrednika i lopuza.Potrazite, podatke na internetu "komunistickog PKB",koji,nije hranio samo Beograd, bio je faktor kako u YU,tako i Evropi.

  7. Niko valjda nije znao da je tih 16 hiljada hektara poljoprivrednog zemljiđšta iz opštine Opovo vredno toliko koliko se traži,a to je da jedan ha u Vojvodini staje oko 15 hiljada evra.Kad se uzme u obzir da je opštini Opovo u Vojvodini,gde se nalazi PKB oduzeto skoro 16 hiljada ha,onda može da se vidi kolika bi cena kupovine PKB bila,ne računajući fabrike za preradu poljoprivrednih proizvoda,koje su hranile Beograd šest decenija .Po zakonu,ta zemlja sa fabrikama u njima, treba da bude procenjena na osamsto pedest miliona evra ,da bi se zadovoljile sve vrednosti ovog prehrambenog objekta, i zemlja vratila Vojvodini,odnosno opštini Opovo..

Ostavite komentar


Ekonomija

Elektroprivreda: Srbiji ne prete nestašice struje 10

Elektroprivreda: Srbiji ne prete nestašice struje

Srbiji ne prete nestašice struje, a Elektroprivreda (EPS) ima dovoljno svoje proizvodnje električne energije i u sadejstvu sa uvozom podmiruje sve potrebe tržišta, izjavio je pomoćnik direktora Elektroprivrede Srbije za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljom David Žarković. 

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.