Samostalni sindikat: Minimalna zarada mora da pokriva osnovne troškove života 1Foto: Shutterstock/Jovan Mrikovic

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) danas je zatražio da se minimalna zarada utvrđuje u skladu sa zakonom i da ona mora da pokriva osnovne troškove života.

Pregovori predstavnika Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije o iznosu minimalne cene rada za narednu godinu počeće 15. avgusta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se i prethodnih godina prvi oglašavao o iznosu minimalne zarade, nedavno je rekao da će ona za 2025. godinu biti povećana sa sadašnjih oko 47.000 dinara na 51.000 do 52.000 dinara.

Samostalni sindikat je u saopštenju naveo da su od 2021. do 2023. godine prosečne neto zarade nominalno povećane za 43,2 odsto, realno za 9,8 odsto, a minimalna zarada za 33,3 odsto, odnosno za 2,1 odsto.

U odnosu na rast cena hrane, prosečna neto zarada je po računici tog sindikata smanjena za 3,4 odsto, a minimalna zarada za 10,1 odsto.

Predlog SSSS je da se o ceni minimlane zarade po potrebi pregovara i dva puta godišnje i da se ona isplaćuje u ograničenom trajanju.

Zatraženo je da se prestane sa praksom ustupaka poslodavcima i dodatno umanjuje visina uplate socijalnih doprinosa na teret poslodavaca.

SSSS je najavio da će, imajući u vidu povoljnu ekonomsku situaciju i rast BDP-a, predložiti realnu i na argumentima zasnovanu visinu minimalne cene rada.

„Neuvažavanje naših argumenata i minimalna cena rada koja ne garantuje dostojanstvo zaposlenima u Srbiji značila bi odgovornost Vlade Srbije za dalje siromašenje zaposlenih i građana Srbije“, navodi se u saopštenju sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari