Samostalni sindikat: Svi radnici u Srbiji treba da imaju uslove da žive dostojanstveno 1Foto: Savez samostalnih sindikata Srbije

Svi radnici u Srbiji treba da imaju uslove da žive dostajanstveno i da rade u bezbednom i zdravom okruženju, ukazao je danas Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Taj sindikat je povodom 7. oktobra – Svetskog dan dostojanstvenog rada, u saopštenju naveo strah od virusa korona „ne sme biti alibi“ da se svim negativnim trendovima suprotstavi ili odustane od borbe da svi radnici u Srbiji žive dostojanstveno.

„I u doba epidemije koja je ostavila velike posledice na privredu i građane i dodatno produbila i ovako velike nejednakosti u našem društvu, dostojanstven rad treba da bude u središtu aktivnosti vlade, sindikata i svih drugih aktera društva, kako bi se krenulo u ekonomski oporavak i izgradnju nove, drugačije ekonomije, u kojoj na prvom mestu moraju da budu – ljudi“, istakao je SSSS.

Ocenjeno je da nema dostojanstvenog rada ako je radnik protiv svoje volje bez posla i u uslovima siromaštva, ako se njegova prava iz rada i po osnovu rada zloupotrebljavaju, ukoliko je po bilo kom osnovu diskriminisan, ako zaposleni ne mogu da se sindikalno organizuju kako bi se čula njihova reč ili ako postoje prepreke za efektivan dijalog organizovanih radnika.

„Iako sve ovo spada u osnovna ljudska prava, kod nas u Srbiji, što je paradoks, najčešće i u većini slučajeva nije tako“, upozorio je sindikat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari