Samostalni sindikat u fabrici Jura najavio krivičnu prijavu protiv šefa zbog fizičkog napada na dve radnice 1(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO)

Samostalni sindikat metalaca kompanije Jura u Leskovcu je najavio krivičnu prijavu protiv menadžera koji je danas u toj fabrici „fizički napao tri radnice Jure u prvoj smeni“.

Navedeno je da te radnice „rade na pripremi i imaju sedeće pozicije zbog težine radnog mesta i teških medicinskih problema koje su stekle upravo radeći u Juri“.

Kang, šef, najpre ih je verbalno napao, „zatim je šutirao gajbe stolice na kojima su sedele, da bi na jednu koleginicu bacio stolicu“, navodi se u saopštenju.

Tome su prisustvovali mnogi radnici, a predstavnici sindikata su pozvali i policiju koja je sačinila uviđaj, kaže se dalje.

Sindikat navodi da je jedna radnica „u napadu Kanga zadobila lakše telesne povrede, dok je druga izgubila svest“, te im je ukazana hitna medicinska pomoć u leskovačkoj bolnici.

„Po našim saznanjima, nakon incidenta, koleginicama je prećeno otkazom“, preneo je sindikat.

Samostalni sindikat metalaca Jura Leskovac je naveo da smatra da je kompanija odgovorna za taj slučaj jer „kao svoj poslovni model ima nipodaštavanje i nepoštovanje“ radnika.

„O nasilju, kako fizičkom tako i verbalnom, sindikat jasno govori i kada traži veće plate i drugačiju politiku bonusa: ovi problemi su u direktnoj vezi jer se zasnivaju na kulturi nasilja i ucenjivanja radnika koji ispoljava menadžment Jure“, piše sindikat.

U saopštenju se kaže da je to „jasno i kada se vrši pritisak na radnike da se iščlane iz sindikata i da ne učestvuju u sindikalnim akcijama, o čemu je sindikat i ranije obaveštavao javnost i klijente kompanije“.

Samostalni sindikat metalaca Jura Leskovac je naveo da će pružiti punu podršku koleginicama da ostvare sva prava na zakonsku zaštitu i obeštećenje.

Sindikat je naveo da je toj kompaniji danas poslao dopis sa svojim zahtevima: „da se menadžeru Kangu trenutno zabrani ulaz u fabriku, da se uvede nulta tolerancija na fizičko, ali i verbalno nasilje menadžera i lidera prema radnicima, da se svim radnicima odmah omogući pristup kadrovskoj službi, kao i da se menadžment kompanije hitno sastane sa predstavnicima sindikata kako bi se revidirao postojeći pravilnik za zaštitu od uznemiravanja na radnom mestu“.

U saopštenju je upozorenje da će Samostalni sindikat metalaca Jura Leskovac „iskoristiti sve oblike sindikalnog delovanja i pritiska“ ukoliko menadžment Jure bude nastavio da ignoriše zahteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari