Samostalni sindikat u Kragujevcu: Da se zaustavi zapošljavanje komunalaca preko agencija 1Kragujevac Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Kragujevca traži  da se odmah prestane sa zapošljavanjem radnika u gradskom komunalnom sektoru, putem agencija za iznajmljivanje radnika i da se sa tim radnicima uspostavi radni odnos u preduzeću u kome rade, navodi se u današnjem saopštenju za javnost najmnogoljudnije sindikalne asocijacije u Šumadiji.

Rukovodstvo kragujevačkog Samostalnog sindikata poručilo je danas javnosti da je  spremno da se,  zajedno sa drugim sindikatima “koji nisu vođeni  iz partijskih kancelarija“, suprotstavi daljem neargumentovanom smanjivanju broja radnika u komunalnom sektoru, koristeći sve raspoložive sindikalne metode.

– Zapošljavanjem radnika u komunalnom sektoru putem agencija za iznajmljivanje radnika, ne štedi se novac Kragujevčana, već se, naprotiv, troši u iznosima većim od potrebnog, i to tako što  provizije agencijama idu iz džepova Kragujevčana, tvrde u Savezu samostalnih sindikata Kragujevca u saopštenju koje je potpisao lider te organizacije Jugoslav Ristić.

Iznajmljivanje radnika, smatraju sindikalci, u suprotnosti je sa ustavnim načelom iz člana 1. Ustava Republike Srbije, kojim se Srbija definiše kao država socijalne pravde.

Posebno je neprihvatljivo, ističu, da radnike iznajmljuju državana preduzeća  ili preduzeća koja su u vlasništvu grada Kragujevca.

Time se, navode, i potvrđuje neopravdanost nedavnog velikog smanjenja broja zaposlenih u kragujevačkim komunalnim preduzećima, jer bez stotina dodatnih radnika ova preduzeća  nisu sposobna da obave osnovne funkcije.

– Pozivamo donosioce ovih odluka da obaveste kraguejvačku javnost, koliko Kragujevčane košta iznajmljivanje radnika i šta je svrha takvih postupaka.

Odustajanjem od zapošljavanja preko agencija za iznajmljivanje radnika u komunalnom sektoru, pokazali bi ste da ste na strani radnika Kragujevca.

Kragujevac nema više radnike za eksperimentisanje, sveže naučenih, liberalnim mantrama opterećenih ljudi, poručuju kragujevački sindikalci.

Podsetimo da sindikati kragujevačkog JKP “Vodovod i kanalizacija” imaju saznanja da je, prema računici aktuelne gradske vlasti, čak 240 od oko 518 zaposlenih u tom preduzeću – prekobrojno.

U sindikatima “Vodovoda” tvrde, pak, da u tom preduzeću nema viška, nego da ima manjka radnika, te da će u slučaju novog otpuštanja zaposlenih, vodosnabdevanje Kragujevca da bude dovedeno u pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari