Sandžačke prosečne plate niže od republičkih za više od 25.000 dinara 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Prosečne zarade zaposlenih u šest sandžačkih opština u julu su, u odnosu na jun, bolje su od dve do četiri hiljade dinara, ali su i dalje za više od 25 hiljada manje od republičkog proseka.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) prosečna neto zarada u Srbiji bila je 97.835 dinara, a u šest sandžakih opština (Novi Pazar, Sjenica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje i Tutin), tek za nekoliko hiljada preskočila je 70 hiljada dinara.

Na tabeli zarada, u ovom delu Srbije, raspored je ostao isti. Na čelnim pozicijama smenjuju se Priboj, Nova Varoš i Sjenica, a u drugoj polovini mseta menjaju Novi Pazar, Prijepolje i Tutin.

Razlika u primanjima, između prve tri lokalne zajednice, je od nekoliko stotina dinara, pa i manje. Takva „uravnilovka“ je i među opštinama iz drugog dela tabele, ali se primanja između najnižih i najviših prosečnih primanja razlikuju za više od tri hiljade dinara.

U julu najbolje prosečne plate imali su zaposleni u opštini Priboj 75.934, sledi novovarpška opština sa 75.886 i 75.764 dinara bile su zarade u Sjenici.

U drugoj polovini tabele su Novi Pazar sa prosečnom platom od 72.631, Prijepolje 72.605 i tutinska opština sa 72.53dinara

Razlika između prosečnih zarada u sandžačkim opštinama i na nivou države uvek je postojala i svake godine se uvećava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari