Sankcije EU ruskim energetskim kompanijama simbolične 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Sankcije koje je Evropska unija uvela pojedinim energetskim kompanijama u Rusiji su simbolične jer suštinski neće uticati na trgovinu energentima njenih zemalja članica sa Moskvom, smatra stručna javnost.

Brisel je naime uveo zabranu transakcija sa 12 ruskih kompanija među kojima su i energetski giganti poput Gaspormnjefta, Rosnjefta i Transnjefta. Ta zabrana se odnosi na kompanije pod državnom kontrolom, u kojima država ima pravo učešća u dobiti ili sa kojima ona ima značajne ekonomske odnose.

Zabrana se pak ne primenjuje na izvršenje plaćanja za ugovore sklopljenje pre 16.marta  2022. godine, kao ni na transakcije koje su potrebne za kupovinu, uvoz ili prevoz fosilnih goriva, naročito uglja, nafte i prirodnog gasa, te titanijuma, aluminijuma, bakra, nikla, paladijuma i rude gvožđa iz Rusije ili kroz Rusiju u članice Unije.

Upravo je to razlog zbog čega stručna javnost komentariše da su sankcije veoma blage i da praktično uopšte ne utiču na snabdevanje zemalja Evropske unije energentima iz Rusije. To se ocenjuje kao očekivan i pragmatičan potez Brisela s obzirom da su ruski energenti,  u prvom redu nafta i gas neophodni članicama Evropske unije.

– Iz odluke Evropske unije jasno se vidi da se ona odnosi na sklapanje novih ugovora ali da stari i dalje važe. U svakom trenutku je dozoljen uvoz gasa i drugih energenata iz Rusije prema tome sasvim je jasno da se radi o simboličnim sankcijama koje ništa ne menjaju – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović takođe smatra da se radi o sankcijama koje su uvedene „reda radi“ odnosno da bi se pred javnim mnjejem u Evropskoj uniji demonstriralo da se i u sektoru energetike pribegava pritisku na Rusiju zbog rata u Ukrajini.

– Ovakve sankcije su potpuno besmislene. Kakve su to sankcije Gaspromu kada iz njih izuzimate trgovinu naftom i gasom? Zar Gasprom prodaje cveće? Da se primetiti da su od sankcija izuzeti svi važeći ugovori za snabdevanjem gasom. Očekivanja su verovatno da će do sklapanja budućih rat u Ukrajini biti završen a čak i da ne bude dozvoljeno je u svakom trenutku da zemlje EU kupuju ruske energente ako se zaključi da im je to nužno – navodi naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari