Saobraćajne škole mogu da vrše obuku za kamiondžije 1Foto: Beta/Milan Timotić

Kada je u pitanju obuka za sticanje početne kvalifikacije i periodične obuke vozača koju bi sprovodile srednje saobraćajne škole, ukazujemo da i prema važećim propisima, srednje saobraćajne škole mogu sprovoditi pomenute obuke nakon dobijanja dozvole od strane Agencije za bezbednost saobraćaja.

To navode nadležni u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja I infrastrukture Srbije u odgovoru na pitanje Danasa da li će i srednjim saobraćajnim školama biti dozvoljena obuka za sticanje licence za vožnju teretnih vozila.

Iz tog ministarstva poručuju da “u ovom trenutku, srednje saobraćajne škole niko ne ograničava da ispunjavanjem propisanih uslova budu i pravna lica koja sprovode obuku za početnu kvalifikaciju i periodičnu obuku vozača.

Na pitanje da li su nadležni u Srbiji spremni da ukinu zabranu polaganja vožnje za sticanje E kategorije pre navršene 21 godine iz tog ministarstva ističu da su “ uslovi za dobijanje vozačke dozvole za pojedine kategorije propisani Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, čiji je predlagač Ministarstvo unutrašnjih poslova”.

– Kada se ovom ministarstvu dostavi obrazloženi predlog za izmenu i dopunu predmetnog zakona u pogledu pomenutog uslova za sticanje vozačke dozvole za određene kategorije, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će se, u okviru propisane procedure, izjasniti o tome – kažu u Ministarstvu saobraćaja.

Podsećanja radi, Danas je pisao da predstavnici drumskih transportnih preduzeća u Srbiji tvrde da su im nadležni u ministarstvima saobraćaja, policije i prosvete obećali da su spremni da podrže ukidanje zabrane polaganja za sticanje licence za upravljanje šleperima pre 21 rođendana kao i da će srednje saobraćajne škole moći da osnivaju centre za obuku vozača.

Inače, Srbija se suočava sa konstantnim odlivom profesionalnih vozača u inostranstvo, i kako tvrde predstavnici domaćeg drumskog transportnog sektora, jedini načini da se to spreči su ukidanje zabrane polaganja vožnje za E kategoriju pre navršene 21 godine kao i niže cene licenci za vožnju šlepera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari