Šapić predstavio 80 novih autobusa privatnog prevoznika "Strela" 1foto FoNet Milica Vučković

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je danas pokazao 80 novih autobusa privatnog preduzeća „Strela“ koji će, kako je rekao, od sutra ili za dva-tri dana biti deo sistema javnog gradskog prevoza.

„U junu je stiglo još 80 vozila, što znači da je 160 novih vozila ušlo u naš javni prevoz za dva-tri meseca. Pre nešto više od godinu dana 100 vozila je kupila Gradska uprava, a u oktobru ćemo da pokažemo još 350 novoh vozila koja će postati sastavni deo javnog prevoza“, kazao je Šapić novinarima u novobeogradskom Bloku 46.

Dodao je da očekuje do kraja godine u javnom gradskom prevozu bude još 400 vozila i da će uskoro potpisati ugovor o tome s privatnim prevoznicima.

„Od kad sam došao na mesto gradonačelnika i zaključno sa 31. decembrom 2024. godine 750 novih vozila biće pušteno u javni prevoz, a krajem 2026. godine biće ih 1.300“, rekao je gradonačelnik.

U planu je, kako je naveo, kupovina 80 novih tramvaja i 80 trolejbusa. Očekuje se da će 25 tramvaja stići do kraja 2025. godine, a da prva dva tramvaja stižu u martu.

„Naručićemo još 250 novih autobusa na gas za Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) i to preduzeće u roku od godinu dana neće imati ni jedno vozilo u centru grada koje nije na gas“, rekao je Šapić.

Najavio je uvođenje blokade brzine na svim vozilima gradskog saobraćaja, te i privatnika.

„Brzina propisana u gradu je 55 kilometara na sat, a uvešćemo blokadu da maksimalno smanjimo dešavanja nekih nezgoda. Sva nova vozila i privatnici će biti dužni da prođu našu kontrolu i biće blokada brzine na svim vozilima na 55 kilometara na sat. Nema potrebe da se divlja“, rekao je on.

Naveo je da je u avgustu prosečna plata vozača GSP-a bila 116.000 dinara, mehaničara 93.000 dinara i najavio povećanje plata za 10 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari