Saradnja sa Estonijom u oblasti digitalizacije i eUprave 1Foto: Vlada Srbije

U okviru Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji se održava u Budimpešti, predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Vlade Estonije, Jurijem Ratasom.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, premijerka Ana Brnabić rekla je da je Srbija opredeljena za unapređenje bilateralnih odnosa i političkog dijaloga dve zemlje, kao i jačanju ekonomske saradnje.

„Pristupanje Evropskoj uniji naš je ključni spoljnopolitički cilj i izuzetno cenimo snažnu podršku Estonije na tom putu“, naglasila je Brnabić i dodala da se nada da će se ta podrška nastaviti, obzirom na to da Estonija od 1. jula predsedava Savetu Evropske unije.

Premijerka Srbije poručila je estonskom kolegi da su uslovi za poslovanje u Srbiji u mnogome poboljšani poslednjih godina, posle uspešno sprovedenih ekonomskih reformi i mera fiskalne konsolidacije. Ona je naglasila da su estonski investitori dobrodošli da se upoznaju sa mogućnostima koje pruža Srbija i dodala da je dobar potez najavljena poseta privrednika iz Estonije regionu Zapadnog Balkana.

Brnabić i Ratas konstatovali su da postoji potencijal za razvoj saradnje u više pravaca, posebno u oblasti informacionih tehnologija.

„Za Srbiju je posebno važna ekspertska pomoć estonskih stručnjaka u oblasti digitalizacije i eUprave“, naglasila je Brnabić i zahvalila se na pomoći u izradi Strategije za razvoj eUprave u Srbiji za period od 2015-2018 i Akcionog plana za sprovođenje strategije. Ona je izrazila nadu da će se ta saradnja još više produbiti, imajući u vidu i da je bivši estonski premijer, Andrus Ansip komesar za jedinstveno digitalno tržište EU.

Tema razgovora na sastanku bila je i poseta predsednika Vlade Estonije, Jurija Ratasa Srbiji, u cilju daljeg unapređenja ukupnih političkih i ekonomskih odnosa i saradnje dve zemlje.

Predsedsednica Vlade Srbije naglasila je da je Beograd snažno posvećen dijalogu sa Prištinom i da očekuje da Priština konstruktivno pristupi primeni Briselskog sporazuma u svim dogovorenim segmentima, bez ikakvog uslovljavanja. Ona je dodala da je za Srbiju izuzetno važno da se u narednom periodu realizuje dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Premijerka Brnabić prenela je estonskom kolegi da je Srbija posvećena afirmaciji regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, kao i jačanju ekonomskog povezivanja regiona Zapadnog Balkana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari