Izgradnjom infrastrukturnih objekata u Slobodnoj zoni Pirot počela je realizacija projekta „Uspešan model prekogranične saradnje’’ koji se finansira sredstvima Evropske unije, a ima za cilj razvoj slobodnih zona u Pirotu i Perniku u Bugarskoj.

Reč je o projektu u čijoj realizaciji učestvuju opština Pirot, Slobodna zona Pirot i Centar za razvoj građanskog društva Protekta iz Niša. Prema rečima direktora Slobodne zone Pirot Dragana Kostića u ovaj projekat biće uloženo oko 290.000 evra od čega će 170.000 evra biti usmereno u izgradnju infrastrukture u Slobodnoj zoni Pirot. „U ovom trenutuku Slobodna zona raspolaže prostorom od oko 65 hektara, ali se nadamo da ćemo uz pomoć tzv. susedskih programa EU i NIP-a ovaj prostor proširiti za još 70 hektara. Ovo je, inače, drugi projekat iz susedskih programa koji se realizuje u saradnji sa bugarskom opštinom Pernik“, ističe Kostić.

Uz konstataciju da opština Pirot u Slobodnoj zoni Pirot ima 12 odsto akcija, predsednik te opštine Vladan Vasić ističe da je Slobodna zona veliki potencijal koji bi trebalo maksimalno iskoristiti. „U ovom trenutku u Slobodnoj zoni Pirot su, osim francuskog Mišelina, smeštena još dva manja pogona za proizvodnju ribolovačke opreme i hemijskih proizvoda, ali se nadam da će ih još biti . To je naš cilj“, rekao je Vasić. Predstavnik Ministarstva finansija i koordinator susedskih programa Kristina Ašković istakla je da je ovo prvi korak u korišćenju evropskih fondova i prvi korak ka decentralizaciji u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari