Pre gotovo godinu dana propao je pokušaj prodaje imovine Darka Šarća u Subotici putem licitacije, jer navodno, niko nije otkupio dokumentaciju. Reč je o nekada veoma aktraktivnim hotelima Patrija i Prezident, zatim Bečkom restoranu i još tri stambene jedinice, koje su nakon plenidbe u sudskom postupku protiv Šarića, potpale pod nadležnost Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde.

 U subotičkom Privrednom sudu najavljuju da će se (i) ove godine održati nova licitacija. Hotel Patria je prošle godine bio ponuđen po početnoj ceni od 935,5 miliona dinara, hotel Prezident na Paliću po 520,36 miliona i Bečki restoran po ceni od 43,72 miliona dinara.

Istorijat privatizacije čitavog kompleksa Hotelsko-turističkog preduzeća Palić, nekada u društvenom vlasništvu, bio je vrlo zanimljiv i buran. Mesecima pre prodaje koja je obavljena u decembru 2005. vodila se prava bitka između malih akcionara i rukovodstva, i to u više frakcija sa obeju strana. Ipak, „nekim čudom“ sve je završeno kada je tadašnji direktor Veselin Vidaković izašao sa povoljnom ponudom i pokupovao većinu akcija zaposlenih u ime i „za račun izvesnog biznismena iz Crne Gore“, tada još neimenovanog, i subotičkoj javnosti nepoznatog. Ispostavilo se kasnije da je reč o firmi Municipium S koju je u Srbiji osnovao Nebojša Jestrović a u čijoj su vlasničkoj strukturi bili Financial Angels i Mateniko, obe sa stoodstotnim Šarićevim kapitalom registrovane u Delaveru, SAD. Prodaja je obavljena putem direktnih ugovora, a ne preko brokerskih kuća, to jest kroz legalni sistem prodaje, te je konačno čitav kompleks HTP Palić, gde je spadao i hotel Patria, dobio vlasnika kojeg je malo ko očekivao.

Ipak, još tokom otkupa akcija zaposlenih odnosno malih akcionara (2005. godine) Komisija za hartije od vrednosti upozorila je da postoje indicije da se radi o pranju novca, i o tome je obavestila Upravu za sprečavanje pranja novca. Uprava, međutim, nije uspela da prikupi nikakve dokaze da je to tako, i postupak je prihvaćen kao legalan.

Tokom 2009. godine vlasništvo nad kompleksom HTP Palić preneto je na firmu Maestral turs iz Budve, koja se, inače, pominje u dve optužnice podignute protiv Šarića zbog pranja novca. Svi objekti u okviru HTP Palić danas su u stečaju i za njih je nadležan Privredni sud u Subotici.

Interesantno je i da je nakon konačne privatizacije hotela Patria i Prezident 2005. godine, lokalna vlast očekivala da turizam u gradu dobije na zamahu, i stoga je podržavala i nove vlasnike. I Patriju i Prezident rado su posećivali ugledni biznismeni, političari i druge javne ličnosti grada, a činjenice i fotografije o tim posetama i druženjima sa „poslovodstvom“ Patrie koje su objavili pojedini mediji nakon saznanja ko je Šarić, zamalo da novinare odvedu pred sud. Time su posebno bili pogođeni pojedini visoki lokalni funkcioneri, koji su svoj prijateljsko-poslovni odnos sa ovim „turističkim poslenikom“ objašnjavali interesima grada, i zapretili su tužbama protiv onih koji to budu tumačili na drugi način. Danas kao da niko ne želi da kupi ove hotele…

Prospekt

Hotel Patria sa četiri zvezdice se nalazi centru grada, poseduje 136 soba i pet apartmana, restoran, velnes i fitnes centar, restoran i poslastičarnice. Hotel Prezident sa četiri zvezdice, nalazi se gotovo na samoj obali Palićkog jezera u tzv. zaštićenoj banjsko-turističkoj zoni Palića. Ima površinu od 2.680 kvadratnih metara, 40 soba i četiri apartmana, velnes i fitnes centar, saune, i otvoreni bazen u sklopu hotela. Bečki restoran se nalazi u centru Subotice, i ima površinu od 514 kvadratnih metara.

Izgubljen poslovni prostor

Privatizaciju hotelsko-turističkog preduzeća Patria pratila je i afera sa poslovnim prostorom. Naime, kada je odlučeno da se gradi novi objekat gradskog pozorišta, ispostavilo se da nad polovinom stare pozorišne zgrade vlasništvo ima upravo ovo hotelsko preduzeće. Do sada nije razjašnjeno kako je do toga došlo, a grad je, da bi ponovo došao do stopostotnog vlasništva nad pozorištem, HTP-u u zamenu dao 11 objekata elitnog poslovnog prostora u centru grada, što je poprilično uvećalo kapital i cenu preduzeća. O toj transakciji, i još o desetini sličnih UBPOK je, nakon detaljne istrage 2003. godine, sačinio zapisnik u kojem stoji da je Subotica do sada izgubila oko 200 jedinica poslovnog prostora i stanova, odnosno oko 750 kvadratnih metara nekretnina. Sve to je još uvek samo u papirima UBPOK-a i nije dobio svoju sudsku završnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari