Usvajanjem izmena Carinskog zakona ove nedelje, Narodna skupština je započela proces oduzimanja sopstvenih prihoda javnim institucijama, za koji se očekuje da će u narednim mesecima obuhvatiti veliki broj budžetskih korisnika. Uprava carina, koja je do sada zadržavala 10 odsto od svih naplaćenih kazni, kao i od prodaje sve robe zaplenjene na carini, ubuduće će sav novac morati da predaje u državnu kasu, odakle će moći da dobije sredstva za svoje potrebe tek po odobrenju resornog ministarstva.

Uz to, izmenama zakona je promenjen i obračun kamate na dospeli carinski dug sa komforne metode na prost interesni račun, čime je nastavljeno usklađivanje propisa sa letošnjom odlukom Ustavnog suda Srbije, kojom je komforna metoda proglašena protivustavnom.

Izmenama je još definisano i da će se kamata na carinski dug obračunavati po stopi utvrđenoj sabiranjem eskontne stope Narodne banke i 10 odsto, što je smanjenje fiksnog dela kamate koji je ranije bio 15 odsto. Smanjen je i rok u kojem je potrebno čuvati račune i druga dokumenta za ocarinjenu robu sa pet na tri godine.

Stručnjaci izmene ocenjuju pozitivno, naročito u delu izmeštanja sopstvenih prihoda u republički budžet, podsećajući na praksu u mnogim državnim institucijama da uvode razne neopravdane takse i naknade i da tako dobijeni novac troše na svoje zarade, a ne na unapređenje usluga koje pružaju.

Poreski stručnjak Đerđ Pap kaže da „nema razgovora o tome da li će prihodi Uprave carina biti manji ili veći“ zbog promene načina obračuna kamate, jer se radi o neophodnom usaglašavanju sa odlukom Ustavnog suda.

– Sopstveni prihodi su drugo pitanje i s obzirom na to da je sada stanje u državnim organima takvo da svako uvodi svoje prihode, ja ovakvu odluku apsolutno podržavam. Možda Carina i nije tipičan primer organa na kojem treba ovako trenirati strogoću, jer oni svoja sredstva koriste za nabavku opreme i slično, ali je činjenica da su se razni drugi organi oteli kontroli – kaže Pap.

Prema njegovim rečima, i sam ministar finansija Mlađan Dinkić se pre nekoliko nedelja iznenadio kada su mu na sastanku, kojem je prisustvovao i Pap, pokazali kakvih sve sopstvenih prihoda ima.

– On je obećao da će to rešiti i možda je ovo prvi potez vezan za to. U Srbiji, kad se oformi svaka nova agencija, prvo što uradi je da donese statut, imenuje direktora, zamenika i upravni odbor i da uspostavi sopstvene prihode, propisujući razne dozvole i licence – kaže Pap, dodajući da ima poverenja u to da će Ministarstvo finansija sagledati ovaj problem.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković podseća da je to telo i preporučivalo državi da ukine sopstvene prihode javnih institucija, odnosno da ih provodi kroz budžet, „jer su sopstveni prihodi prava retkost u svetu“.

– Ako je za nešto potreban novac, nema razloga da ta sredstva ne idu kroz budžet. Ako je, recimo, Carini potrebna neka nabavka, nema nikakvog razloga da joj se to ne odobri. Videli smo da su u prethodnim godinama sopstveni prihodi samo rasli i da su se često neracionalno trošili. Zbog toga je sada kada nam je svaki dinar važan, ovo bolje rešenje – tvrdi Vučković.

U Upravi carina kažu da su tokom ove godine zaradili 16,07 miliona dinara od naplaćanih kazni i još 18,9 miliona dinara od prodate carinske robe. Carini pripada samo 10 odsto od naplate kazni i robe pa proizilazi da je država u 2012. iz ovih izvora naplatila oko 350 miliona dinara.

– Za 2012. ukupan iznos dospelog, a nenaplaćenog duga je 1,03 milijarde dinara – kažu u Carini, precizirajući da se taj iznos odnosi samo na glavnicu. Kamata se obračunava samo na dug koji je plaćen neblagovremeno, dok se na nenaplaćeni dug kamata ne obračunava.

– Izmena metoda obračuna kamate će svakako uticati na smanjenje prihoda, samim tim što se uvećanje smanjuje sa 15 na 10 procenata. Međutim, prihod od kamate zavisi ne samo od metoda obračuna, već i od visine duga na koji se obračunava kamata, kao i od perioda kašnjenja u plaćanju dospelog duga – zaključuju u Upravi carina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari