Savet stranih investitora posetio institucije EU 1Foto: Savez stranih investitora

Serijom uspešnih sastanaka sa predstavnicima Evropske komisije realizovanaje, petu godinu za redom, poseta delegacije Saveta stranih investitora (FIC) Briselu, navodi se u saopštenju Saveta.

Kako ističu, Savet je nastavio da podržava proces evropskih integracija Srbije, bivajući pouzdan partner kako Vladi Republike Srbije, tako i Evropskoj uniji.

Tokom dvodnevne posete, delegacija Saveta se sastala sa predstavnicima 7 generalnih direktorata Evropske komisije: za susedstvo i pregovore o proširenju – NEAR, za ekonomska i finansijska pitanja – ECFIN, za poreze i carinsku uniju – TAXUD, za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju – EMPL, za trgovinu – TRADE, za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju – CNECT, i za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i male i srednje preduzetnike – GROW. Pored toga, održani su i sastanci sa predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i sa ambasadorkom Srbije u EU Anom Hrustanović.

„Na sastanku sa sa direktorkom za zapadni Balkan Henovevom Ruis Kalaverom, predsednica Saveta Jana Mihajlova je prenela ,,Srbija nastavlja stabilan ali umeren napredak u reformama, što je osiguralo stabilnost ali nije dovoljno da se ostvari postavljen cilj. Kako bi se sustigao nivo ekonomskog razvoja u EU – snažnija privreda i viši životni standard – potrebno je da Srbija ubrza reforme i pristupne pregovore’’. Posebnu pažnju treba posvetiti ostvarenju održive fiskalne konsolidacije (strukturne reforme, posebno privatizacija i korporatizacija državnih preduzeća) i unapređenju primene zakona posebno u oblasti poreza (jačanje poreske administracije)“, navodi se u saopštenju.

Savet je istakao ključni značaj reformi u sledećim oblastima: porezi, radno pravo, trgovina i inspekcije, bezbednost hrane, nekretnine i izgradnja, digitalizacija i elektronsko poslovanje, telekomunikacije i opšti pravni okvir (posebno zakoni o stečaju i deviznom poslovanju).

Članovi delegacije Saveta su bili: predsednica Saveta Jana Mihajlova, član UO Saveta Goran Pekez i izvršna direktorka Ana Toci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari