Profesor Savić: Vlada će prihvatiti većinu zahteva prosvetara i poljoprivrednika, ali ako lagano popuste pojaviće se i mnogi drugi 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocenio je će Vlada Srbije „u principu“ prihvatiti većinu zahteva prosvetnih sindikata i poljoprivrednih udruženja koji traže bolji materijalni položaj, ali da mora da se ponaša taktički i ne može da pristane na sve odjednom.

„Nisam siguran da nema u budžetu Srbije da se to servisira. Ali kada ste na čelu Vlade, ako lagano popustite pojaviće se i mnogi drugi“, naveo je Savić za FoNet i dodao da su i prosvetari i poljoprivrednici decenijama bili po strani.

On je istakao da je legitimno pravo svakoga da popravlja svoju poziciju, ali da ne mogu svi da dobiju ono što požele. Napominje i da je suština dobrog vladanja procena i raspodela sredstava kojima se raspolaže.

„Zadatak Vlade je da iz nekog budžeta, koji izgleda kao da je prepun ali je ipak nedovoljan za mnoge stvari, proceni koje su to grupe najugreženije i da ti ljudima pomogne. Da ima za sve mi bismo bili najbogatija zemlja na svetu, a nismo. Pripadamo, ipak, donjoj Evropi po bogatstvu zemalja“, rekao je Savić.

On je napomenuo da podržava zahteve prosvetara i poljoprivrednika, ali da je na Vladi da balansira i da ne ugrozi makroekonomsku stabilnost.

„Svi bismo mi mogli da se pojavimo pred Vladom Srbije sa zahtevoma za poboljšanje pozicije, ali novca za sve to nema“, napomenuo je Savić.

Poljoprivrednici traže gorivo bez akciza i moratorijum na sve poljoprivredne kredite, kao tokom pandemije korona virusa, zatim isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme svim poljoprivrednicima, bez pravdanja kupovine računom i uređenje robne berze.

Prosvetni sindikati traže izjednačavanje sa prosečnom platom u zemlji i zahtevaju da povišica bude jednaka za sve, a ne kao što je Vlada ponudila 12 posto za nastavno i osam posto za nenastavno osobolje u školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari